O postavení uprchlíků v Egyptě

29.10.2013 

Nejenom vody italské Lampedusy se mohou stát hrozbou pro africké uprchlíky. Nemenším dramatem je tranzit severoafrickými zeměmi, kde vůbec nejsou vítáni. O postavení migrantů v Egyptě, kde je dva a půl roku od prvních manifestací situace dosud nestabilní, vypráví komboniánský misionář Otec Jemil Araya:

Když uprchlíci – ať již pochází z Eritreje, Etiopie, Somálska nebo Súdánu – dorazí do Egypta, doufají ve zlepšení svých životních podmínek. Děje se pravý opak – v Egyptě totiž žádná humanitární organizace, ani místní vláda neotevřely uprchlické tábory. Uprchlíci nemají práci a nemohou si platit nájem, je jim odepřena zdravotní péče a vstup do škol. Děti syrských uprchlíků se mohly začít učit v egyptských státních školách teprve letos, a to po dlouhém vyjednávání . Ilegálním migrantům hrozí vazba za nedovolený přechod hranic a často se stávají oběťmi překupníků. Ze všech těchto aspektů vyplývá, že uprchlík žije v neustálém strachu.

Politické nepokoje v Egyptě situaci jistě neulehčily. Zatímco novorozený Ježíš se do této země uchýlil před Herodovým hněvem, dnešní migrační proudy míří opačným směrem.

Situace se zhoršila pro samotné Egypťany, pro uprchlíky pak mnohonásobně. Majetnější obyvatelé zemi opustili, čímž mnozí lidé, zejména ženy, zůstaly bez práce. Mnohé z nich totiž předtím pracovaly jako pomocnice v domácnosti. Naše středisko pro uprchlíky nabízí základní služby – potraviny, ošetření, školu. Co se týče pastorační péče, snažíme se „vnášet život“ do společenství. Církev vždy byla matkou všech – a proto naše centrum přijímá každého, kdo se na něj obrátí. Naše pastorace přesahuje křesťanské společenství a nabízí se každému, kdo z ní chce těžit.

Říká kombonián Otec Jemil Araya, který je dlouhodobě činný v pastoraci migrantů v Káhiře.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.