Papež František: Nenechat se zaskočit pochybami ve víře, ale pokorně prosit o pomoc

30.10.2013 

Na 80 tisíc lidí se přišlo dnes dopoledne na Svatopetrské náměstí setkat s papežem Františkem na generální audienci. Petrův nástupce ji zahájil jako obvykle dlouhou projížďkou mezi sektory vyhrazené pro účastníky, které zdravil z pomalu se šinoucího džípu za přívětivého slunečného počasí. Ve své katechezi pak Svatý otec pokračoval v cyklu věnovanému jednotlivým pravdám Kréda, tentokrát hovořil o společenství svatých a mimo jiné řekl:

Naše víra potřebuje podporu druhých, zvláště v obtížných momentech. Jsme-li sjednoceni, víra je silnější. Je krásné se vzájemně podporovat v tomto podivuhodném dobrodružství víry! Říkám to proto, že tendence uzavřít se do soukromí ovlivnila také náboženskou oblast, takže se často jenom stěží žádá o duchovní pomoc u těch, kteří s námi sdílejí křesťanskou zkušenost. Kdo z nás všech nezakusil nejistoty, rozpaky, ba dokonce pochyby na cestě víry? Všichni jsme to zakusili, já také. Je to součást cesty víry, součást našeho života. Tím vším nemáme být zaskočeni, protože všichni jsme lidmi, kteří jsou poznamenáni křehkostmi a omezeními. Všichni jsme křehcí, všichni jsme omezení. Nicméně, v těchto obtížných momentech je nezbytné důvěřovat v Boží pomoc skrze synovskou modlitbu a současně je důležité nalézat odvahu a pokoru otevřít se druhým, požádat o pomoc, o pomocnou ruku. Kolikrát jen jsme tak učinili a podařilo se nám tak vymanit se z problému a znovu nalézt Boha! V tomto společenství – společenství - communio – znamená společné sjednocení – jsme velkou rodinou, kde si všichni členové pomáhají a podporují se mezi sebou.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze papeže Františka je ZDE

Papež František na konec ještě řekl:

Na závěr audience zdravím delegaci představitelů Iráku a rozličných náboženských skupin tvořících bohatství této země, v doprovodu kardinála Taurana, předsedy Papežské rady pro mezináboženský dialog. Zvu vás k modlitbě za drahý iráckých národ, který je, bohužel, denně postihován tragickými projevy násilí. Kéž najde cestu smíření, pokoje, jednoty a stability.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.