Zapatero ve Vatikánu

21.6.2004 

Španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero absolvoval oficiální návštěvu Vatikánu. Hlavním tématem rozhovorů byla spolupráce mezi církví a státem ve Španělsku. V promluvě ke svému hostu Jan Pavel II. připomněl nedávnou audienci nového španělského velvyslance u Svatého Stolce. Zopakoval také stanovisko církve v otázkách jako je ochrana lidského života od početí do přirozené smrti, morální a právní zásady rodinného života nebo právo rodičů na výchovu dětí v souladu s vlastním přesvědčením.
Jan Pavel II. ujistil španělského předsedu vlády, že Svatý Stolec je připraven spolupracovat na šíření míru a duchovního pokroku společnosti, nevyjímaje boj proti terorismu a všem formám násilí, aby získaly větší prostor legitimní nároky lidské osoby, s její důstojností, s jejími právy a svobodami? ? končil projev k premiéru Zapaterovi Svatý otec.

Reakce španělských sdělovacích prostředků na dnešní návštěvu zpracoval pro náš rozhlas spolupracovník polské sekce, P. Marek Raczkiewicz,CSsR:

?Vládní zdroje zdůrazňují, že audience měla čistě ?protokolární? charakter a je pouze jednou z řady oficiálních, mezinárodních návštěv premiéra Zapatera po té, co se ujal vlády.
Španělský tisk připomíná, že nelze uniknout diskusi o vládních návrzích, se kterými Vatikán nesouhlasí, mimo jiné legalizace homosexuálních svazků, výzkum kmenových buněk, liberalizace interrupcí, omezení náboženské výchovy ve školách nebo revize vztahů mezi církví a státem. Řady těchto témat se Svatý otec dotkl minulý pátek v projevu k novému španělskému velvyslanci. Rozhodným slovům papeže se dostalo širokého echa ve španělském tisku a zároveň vzbudila rozruch ve vládních kruzích.
Návštěva Zapatera ve Vatikánu se uskutečnila několik dní před návštěvou knížat Asturie, Filipa a jeho ženy Letizie, plánované na 28. června.
V souvislosti s dnešní návštěvou ministerského předsedy, arcibiskup z Toleda a španělský primas v rozhovoru deníku ABC jednoznačně odsoudil pověsti o tajné dohodě mezi církví a vládou, která by zaručila příjemnou atmosféru během audience, podle které se papež měl vyvarovat jednoznačných výroků, jaké adresoval španělskému velvyslanci u Svatého Stolce.?Církev se nezaprodává ani se nedá podplatit?, uvedl Primas. ?Nepodřizuje se žádným ekonomickým zájmům, nic ji nedonutí, aby přestala hlásit evangelium a bránit základní lidská práva.? ?Církev je nezávislá a zcela svobodná. Proto nepřestane kritizovat ty tahy vlády, které jsou v rozporu s jejím učením.?

Vatikánský tiskový mluvčí, dr. Navarro-Valls, potvrdil ve svém dopoledním prohlášení, že rozhovory se týkaly bilaterálních vztahů Svatého Stolce a Španělska, na základě dohod z roku 1979, a byla potvrzena vůle k dialogu spolupráci. Kromě toho došlo k výměně názorů na mezinárodní situaci, zejména pokud jde o budoucnost Evropy a zemí Latinské Ameriky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.