Papež František: Pán nikdy neklame!

1.11.2013 

Přibližně sto tisíc lidí se sešlo na Svatopetrském náměstí, aby si o dnešní slavnosti Všech svatých vyslechli polední promluvu papeže Františka před modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce mimo jiné řekl:

Svatí nejsou nadlidé, ani se nenarodili jako dokonalí. Jsou lidmi jako my, jako každý z nás, jsou lidmi, kteří před dosažením nebeské slávy žili normálním životem, radostmi i bolestmi, námahami a nadějemi. Něco však změnilo jejich život. Když poznali lásku Boží, následovali Jej celým srdcem, bezpodmínečně a bez přetvářky; dali svůj život do služby druhých, snášeli utrpení a protivenství bez nevraživosti, odpovídali na zlo dobrem a šířili radost a pokoj. Takový je život svatých. Svatí snášeli mnohá protivenství, ale bez nenávisti. Svatí totiž nikdy nechovají nenávist. Proč? Rozumějte dobře. Láska je z Boha, ale nenávist od koho? Přichází snad nenávist od Boha? Nikoli, přichází od ďábla. A svatí se odvrátili od ďábla. Svatí jsou muži a ženami, kteří v srdci chovají radost a předávají ji druhým. Nikdy nechovat nenávist, sloužit druhým, těm nejpotřebnějším, modlit se a radovat – to je cesta svatosti.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže je ZDE

Dnes odpoledne slouží papež mši za všechny věrné zemřelé na římském hřbitově Campo Verano. Jeho homilii přineseme v sobotním pořadu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.