Prohlášení k Mezinárodnímu setkání konzulty o New Age

21.6.2004 

Svatý Stolec zveřejnil tiskové prohlášení ze setkání Mezinárodní konzulty o New Age . Zúčastnily se ho delegace 22 biskupských konferencí, představitelé Římské kurie a zástupci unie generálních představených.

V únoru minulého roku byl ve Vatikánu vydán dokument nazvaný ?Ježíš Kristus dárce živé vody. Křesťanská reflexe o New Age ?. Úkolem Konzulty bylo analyzovat reakce biskupských konferencí na zmíněný dokument, připravený papežskými Radami pro kulturu a pro mezináboženský dialog, ve spolupráci s Kongregací pro evangelizaci národů a s Papežskou radou pro jednotu křesťanů. Konzulta se zaměřila na dva tématické okruhy. První se týká rozlišování technik různé povahy a různých účelů, které New Age propaguje. Druhý soubor témat se soustředil na srovnání křesťanské spirituality a některých ?mystických zkušeností? s nabídkou New Age. V té souvislosti bylo konstatováno, že velké duchovní bohatství asketického a mystického dědictví křesťanství mnozí katolíci znají jen málo.

Mezinárodní Konzultu o New Age uzavřela formulace některých pastoračních instrukcí, které budou dány k dispozici biskupským konferencí. Mezinárodní Konzulta bude pokračovat ve výměně informací, aby na základě lepší znalosti fenoménu New Age mohla nabídnout pomoc mnoha potřebným lidem naší doby. ? čteme v tiskovém prohlášení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.