Pracovní konference o novodobém otroctví z podnětu papeže Františka

4.11.2013 

Papež František si přeje, aby církev účinněji vystupovala proti obchodu s lidmi a novodobému otroctví. Z jeho podnětu se v těchto dnech (2.-3.11.) ve Vatikánu sešly dvě Papežské akademie (věd a sociálních věd) společně se Světovou federací asociací katolických lékařů (FIAMC). Cílem pracovního semináře bylo zorientovat se v problematice a navrhnout pro církev konkrétní postupy a postoje.

Je třeba papeže pochválit, protože díky své vnímavosti vrátil nás akademiky, diskutující spíše o abstraktních věcech, na reálnou cestu této globalizace. Ta s sebou nese děsivé aspekty – mezi nimi, jak řekl papež na ostrově Lampedusa – také lhostejnost.

Soudí argentinský biskup Marcelo Sanchez Sorondo, kancléř Papežské akademie věd. Podle statistik Mezinárodní organizace práce za poslední desetiletí (2002-2012) se nucená práce týká 21 milionů lidí. Dva miliony lidí – z toho více než polovina dívek – je vystavena sexuálnímu zneužívání.

Chceme poznat reálné rozšíření novodobého otroctví a získat přesná data. Jednotlivé biskupské konference – kupříkladu angličtí nebo guatemalští biskupové – sice vypracovaly dílčí dokumenty, ale církev jako celek si dosud naléhavost problému neuvědomila. Papežská akademie věd se kupříkladu dotázala Svatého stolce, proč ještě nepřistoupil k tzv. Palermskému protokolu (o prevenci, potlačování a trestání obchodování s lidmi, zvláště se ženami a dětmi z roku 2000). Ještě jsme nedostali odpověď. Znamená to, že v církvi dosud nepanuje jednotná politika. Jisté je, že papež chce v těchto věcech udělat jasno.

Existují ovšem státy, které obdobné dokumenty ratifikovaly, aniž by si lámaly hlavu s jejich závazností.

A na to chceme upozornit. Existuje tu dvojí hra – státy na jedné straně mluví o obraně lidského života, na druhé straně tytéž úřady zavírají před problémem oči anebo ho dokonce podporují. Uveďme jen případ policistky Kathryn Bolkovac, která odhalila obchod s bílým masem, provozovaný jejími kolegy na mírové misi v Bosně. OSN s ní okamžitě ukončila pracovní poměr. Existují státy – například Německo a jiné severské země, které uznávají prostituci jako živnost, čímž vytvářejí podmínky pro obchod s lidmi. Instituce, které by měly člověka hájit, jsou nejvíce zkompromitované.

Říká kancléř Papežské akademie věd Marcelo Sorondo.
Sama zástupkyně Evropské unie na sympoziu doznala, že evropské zákony, čelící obchodu s lidmi, nikdo neaplikuje. Myria Vassiliadou v Bruselu koordinuje potírání jedné z nejvýnosnějších ilegálních činností:

Evropská unie má v tomto okamžiku nejvyvinutější legislativu na světě, týkající se obchodu s lidmi. Pokud by jednotlivé členské státy tyto zákony přijaly do vlastního zákonodárství, důvěřovala bych v naši schopnost účinně bojovat s tímto fenoménem. Nyní však máme zákon, který nikdo neuplatňuje, byť je velmi pokrokový a dbá na oběti.

Obchod s lidmi nelze oddělit od výdělku – a tedy od organizované kriminality, upozorňuje Gustavo Vera. Osobní přítel papeže Františka a argentinský aktivista pro lidská práva vede nadaci La Alameda v Buenos Aires.

V tom právě spočívalo Bergogliovo poselství. Když se zabýváme moderním otroctvím, často opomíjíme toho, kdo z něj těží. Jorge Bergoglio odsuzoval nejenom obchod s lidmi, ale celý finanční řetězec. Mnozí lidé ze dne na den zbohatnou a jediným vysvětlením je tu mafie. Jediný způsob boje proti mafii je ekonomický – je nutné zkonfiskovat její majetek a využít jej k sociálním účelům. Katolická církev jako početně významný celek a díky hodnotám, které ve svých dějinách hlásá, se v zápasu s mafií může stát skutečnou bariérou. Může pomoci občanské společnosti, aby dokázala zorganizovat svůj postoj proti mafii. Proto je důležitá ona Bergogliova „kultura setkávání“ – nikoliv jako pouhý dialog, nýbrž jako reálná spolupráce různých lidí pro společné dobro, obhajobu života, důstojnosti a svobody. Stačí se domluvit a pracovat společně.

Míní jeden z účastníků semináře, argentinský učitel a ateista Gustavo Vera. Pracovní setkání upozornilo na roli prevence, vysvětluje Ermanno Pavesi, sekretář Světové federace asociací katolických lékařů.

Je důležité jev zkoumat v jeho celistvosti, jinak moderní otroctví analyzujeme pouze ze statistického či právního hlediska. Velice nutná je prevence – v pastoraci rodiny, v poukazu na zdravou antropologii a sexualitu. Pokud na sexuálním trhu neomezíme počet klientů, bude tento obchod stále prosperovat.

Papež však chce tímto setkáním zejména vyburcovat naše svědomí, říká kard. Roger Etchegaray, čestný předsedající právě zakončeného semináře o novodobém otroctví:

Lidé si neuvědomují vážnost tohoto jevu, protože svědomí mnohých je zdeformované nebo malátné. Pokud papež – neboť zde je skutečně on hlavním iniciátorem – zamýšlel svolat toto setkání významných odborníků, znamená to, že chce probudit naše svědomí a vnést do něj světlo. Papež František chce upozornit na hrozbu, kterou je stálý nárůst obchodu s lidmi – a zejména pak se ženami a dětmi.

Komentuje papežův úmysl francouzský kardinál Roger Etchegaray.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.