Papež František: Jsme v rukou Božích, které nás vedou a uzdravují

12.11.2013 

Svěřme se Bohu jako se dítě svěřuje rukám svého otce, vybídnul papež František v dnešní homilii během eucharistie v kapli Domu sv. Marty. Svatý otec zdůraznil, že Pán nás neopouští nikdy, ani když nám něco vytýká. Bůh nás nepolíčkuje, nýbrž laská.

„Bůh stvořil člověka k neporušitelnosti“, ale „ďáblovou závistí přišla smrt na svět“ (Mdr 2,23-3,9). Papež František ve své homilii vyšel z dnešního prvního čtení knihy Moudrosti, kde je řeč o našem stvoření. Ďáblova závist, poznamenal papež, způsobila začátek války a uvedla na cestu, která se končí smrtí“. Je to zkušenost, která „přišla na svět a zakusí ji ti, kdo jsou v jeho moci“. Je to zkušenost, kterou projdeme všichni:

Všichni musíme projít smrtí, ale něco jiného je projít touto zkušeností s příslušností k ďáblu a něco jiného je projít touto zkušeností v rukou Božích. Těší mne slyšet, že »jsme od začátku v rukou Božích«. Bible nám vysvětluje stvoření s použitím krásného obrazu: Bůh nás uhnětl svýma rukama z prachu země ke svému obrazu a podobě. Byli jsme stvořeni Božíma rukama. Bůh je jakoby řemeslník, který nás utvořil. Pánovy ruce, Boží ruce nás nikdy neodložily.

Bible podává, řekl dále papež, jak Pán svému lidu říká: „Šel jsem s tebou jako otec se svým dítětem, za ruku jsem tě vedl. Jsou to právě Boží ruce,“ dodal, „které nás vedou po cestě“:

Náš Otec nás učí chodit jako otec své dítě. Učí nás jít cestou života a spásy. Boží ruce nás těší pohlazením ve chvílích bolesti. Náš Otec nás laská a má nás moc rád. A v tomto laskání je nezřídka také odpuštění. Rád přemýšlím o jedné věci, že totiž Ježíš, Bůh, si odnesl s sebou své rány a ukazuje je Otci. Toto je cena. Boží ruce jsou ruce zraněné z lásky! To nám dodává velkou útěchu.

Často od lidí slýcháme, pokračoval papež, že nevědí, komu důvěřovat. „Svěřuji se do rukou Božích! To je přece krásné,“ podotkl, neboť „v nich jsme bezpeční, zcela bezpeční, protože je to bezpečí našeho Otce, který nás má rád. Boží ruce nás uzdravují také z našich duchovních nemocí“:

Mysleme na Ježíšovy ruce, když se dotýkal nemocných a uzdravoval je... Jsou to Boží ruce, které uzdravují! Nepředstavuji si Boha, který nám dává facku! Tak si ho nepředstavuji. Představuji si Jej, jak nám něco vytýká, protože to dělá, ale nikdy nás nezraňuje. Nikdy! Laská nás. I když nám musí něco vytknout, činí to něžně, protože je Otcem. »Duše spravedlivých jsou v rukou Božích«. Mysleme na ruce Boha, který nás stvořil jako nějaký řemeslník a dal nám věčné zdraví. Jsou to raněné ruce, které nás provázejí cestou života. Svěřme se do rukou Božích jako se dítě svěřuje ruce svého otce. Je to bezpečná ruka!

Končil papež František dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.