Papež František o slabosti Boha

16.11.2013 

Modlitba člověka je slabostí Boha – prohlásil papež během homilie při dnešní ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty za přítomnosti kanovníků vatikánské baziliky. Mezi koncelebranty byl také archipresbyter, kardinál Angelo Comastri.

Jádrem homilie byla výzva z dnešního evangelia (Lk 18,1-8), kde Ježíš vybízí ke stálé a neúnavné modlitbě vyprávěním podobenství o neodbytné vdově, která žádá nespravedlivého soudce, aby jí zjednal spravedlnost. Bůh se zastane svých vyvolených, kteří k němu volají ve dne v noci, jako to učinil s Izraelem, kterého vyvedl z Egypta:

Když povolával Mojžíš, řekl mu: »Vyslyšel jsem pláč a nářek svého lidu«. Pán naslouchá. A v prvním čtení (Mdr 18,14-16; 19,6-9) jsme slyšeli, co učinil Pán; jeho všemohoucí slovo: »Přijde z nebe jako nelítostný válečník«. Tak přijde Pán bránit svůj lid. Je nelítostným válečníkem a zachraňuje svůj lid. Zachraňuje všechno: »Celé tvorstvo ve své podstatě znovu od začátku přetvořil.. V Rudém moři se otvírá volná cesta.. a všechen lid tudy přešel chráněn tvou rukou«.

Pán – pokračoval papež – „slyšel prosby svého lidu, protože ve svém srdci cítil, že jeho vyvolení trpí, a mocným zásahem je vysvobodil“:

Toto je Boží moc. A jaké je lidská moc? Jakou moc má člověk? Tu, kterou má ona vdova: klepat na Boží srdce, klepat, prosit, naříkat na různé problémy a četné bolesti, prosit Pána o vysvobození z oněch bolestí, hříchů a problémů. Lidskou mocí je modlitba. A modlitba pokorného člověka je Boží slabostí. V tom je Pán slabý. Má slabost pro modlitbu svého lidu.

„Vrchol moci Boží, Boží spásy – podotkl papež – spočívá ve Vtělení Slova.“ Potom se Svatý otec obrátil ke Svatopetrským kanovníkům a připomněl, že „jejich práce spočívá právě v tom, že klepou na srdce Boží“, „modlí se a prosí Pána za lid Boží“. Kanovníci vatikánské baziliky, která je papeži nejbližší, a kam přicházejí modlitby z celého světa, shromažďují tyto modlitby a prezentují je Pánu. A to je všeobecná služba církve.“

Buďte jako ona vdova: modlete se, proste, klepejte na Srdce Boží každý den. Ta vdova v tom nikdy neustala, byla odvážná. Pán slyší modlitbu svého lidu. Jste privilegovanými představiteli Božího lidu v tomto poslání prosit Pána za různé potřeby církve, lidstva, všech lidí. Děkuji vám za tuto práci. Pamatujme stále na to, že Bůh má moc změnit všechno, když chce »přetvořit znovu od začátku všechno«. On je schopen „přetvořit všechno ve své podstatě“, ale má také slabost: naši modlitbu; vaše modlitba ve svatém Petru je papeži nablízku. Děkuji za tuto službu, pokračujte v ní pro dobro církve.

Končil papež František svou dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.