Papež: Spokojí-li se církev s tím, co dosáhla, roznemůže se

16.11.2013 

Papež František zaslal videoposelství do mexického mariánského poutního místa Guadalupe, kde ode dneška až do 19. listopadu probíhá pouť Papežské komise pro Latinskou Ameriku, spojená s pracovním setkáním. Kongresu, který nese název „Naše Paní z Guadalupe, hvězda nové evangelizace na americkém kontinentu“, se účastní více než tři sta duchovních a laiků. Zahájil jej kard. Marc Ouellet, předseda Papežské komise pro Latinskou Ameriku, reflexí nad významem současného pontifikátu pro americký kontinent. Na závěrečnou mariánskou vigilii v pondělí 18. listopadu se očekává množství poutníků – při této příležitosti bude zpřístupněno nové Mariánské náměstí před nejnavštěvovanější katolickou svatyní na světě.

Papežovo poselství bylo odvysíláno v 17 hodin středoevropského času. Svatý otec v něm ve čtyřech bodech vyzdvihuje trvalé misijní poslání církve. Důvěrnost, již církev pociťuje k Ježíši, je spojena s putováním, neustálou cestou a setbou. „Pojďme jinam, do blízkých městeček, abych i tam kázal, protože kvůli tomu jsem přišel“ (Mk1,38), říká Pán. Pokud se církev spokojí s tím, čeho dosáhla, pokračuje papež, a uzavře se v této sebejistotě, onemocní imaginární hojností, v jistém smyslu se přesytí, a tím oslabí. Je tudíž nutné, zdůrazňuje Petrův nástupce, dojít ke všem lidem, aniž bychom někoho vylučovali, a sdílet s nimi radost ze setkání s Kristem. Neznamená to vnucovat nové povinnosti, omezit se na výčitku či stížnost nad tím, co považujeme za nedokonalé a nedostatečné. Musíme naopak velmi dbát okolností, ve kterých lidé žijí. Vyžaduje to velkou trpělivost, připouští Svatý otec, a také snahu přinášet křesťanské poselství s klidem a postupně. Tedy nejprve se zaměřit na podstatné a nezbytné – na krásu Boží lásky, která k nám promlouvá o Kristu, který zemřel a vstal z mrtvých.

Papež se pak obrací k hybným silám církevní pastorace – biskupům, kněžím a řeholníkům. Naléhá zejména na seriózní a dobře organizovanou formaci bohoslovců. Dotazuji se, doplňuje papež, zda máme dostatek sebekritiky, abychom si povšimli prostorově nevyhovujících seminářů a nedostatku formujícího personálu. Závěrečná slova patří laikům. Papež je vyzývá, aby – jako Timoteova babička a matka – předávali víru svým dětem, a nejenom jim. Pouze předáváním víra roste, upozorňuje římský biskup. Když lidem dáte poznat Ježíšovo jméno, nedivte se, že vprostřed zimy rozkvetou růže. Ježíš a my totiž máme tutéž Matku, uzavírá Svatý otec videoposelství do Guadalupe.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.