Apoštolská exhortace Evangelii gaudium papeže Františka uzavře Rok víry

18.11.2013 

V úterý 26. listopadu bude v Tiskovém středisku Svatého stolce uveden nový text papežského magisteria – apoštolská exhortace Evangelii gaudium, kterou papež František napsal k zakončení Roku víry. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval arcibiskup Rino Fisichella:

Podle původního programu se měl Rok víry uzavřít encyklikou Benedikta XVI. Všichni víme, co se pak v únoru a březnu stalo. Papež František se rozhodl svou encykliku o víře publikovat v průběhu roku a nový dokument nyní předkládá jako známku trvalé evangelizace. Rok víry sice končí, ale hlásání evangelia pokračuje.

Vysvětlil předseda Papežské rady pro novou evangelizaci. Dopolední brífink se však týkal zejména závěrečných iniciativ Roku víry, který podle oficiálních údajů vatikánského úřadu do Věčného města přivedl osm a půl milionu poutníků. Arcibiskup Fisichella je označil jako několik znamení, která chtějí poukázat na víru v její kontinuitě.

Prvním znamením bude návštěva, kterou Svatý otec vykoná v klášteře kamaldulských benediktinek na římském Aventinu, 21. listopadu odpoledne. Tedy v den, který je vyhrazen připomínce klauzurních řeholních komunit. Papež se bude s klášterní komunitou modlit nešpory a setrvá v krátké eucharistické adoraci. Poté bude následovat soukromé setkání s řeholnicemi, které v posledních letech klášter otevřely k účasti na lectio divina a zpřístupnily také jídelnu pro chudé. Papežova návštěva souzní s výročím vstupu poslední sestry do přísné klauzury (21.11.1945). Sestra Nazarena Crotta věnovala celý život modlitbě a pokání, žila o chlebu a vodě, spala na prosté lavici. Benediktinky papeži věnují dopisy této spolusestry, které psala svému zpovědníkovi a ze kterých vysvítá její silná víra a svědectví života, vydaného církvi.

Druhým znamením, pokračoval mons. Fisichella, bude sobotní odpoledne 23. listopadu, věnované katechumenům. S římským biskupem se setká více než pět set dospělých ve věku dvaceti až čtyřiceti let, kteří se v těchto letech připravují na přijetí svátosti křtu a které budou doprovázet jejich katecheti.

Papež František bude očekávat pětatřicet kandidátů katechumenátu u vstupu do Svatopetrské baziliky a položí jim tradiční otázky obřadu „přijetí do katechumenátu“. Rád bych připomněl, že přítomní čekatelé na křest přijedou ze 47 různých zemí, včetně Ruska, Egypta, Číny, Mongolska nebo Kuby, a proto také při této příležitosti zažijeme univerzalitu církve. Pro pokřtěné věřící, pro které se vlastní křest stal čímsi neživým, se toto setkání může stát provokací a výzvou k tomu, aby opětovně prožili krásu této svátosti a nalezli nový život v Kristu.

A konečně závěrečná eucharistická bohoslužba Roku víry v neděli 24. listopadu.

Trojí znamení doprovodí význam onoho okamžiku. Za prvé – výstav ostatků sv. Petra. Rok víry byl poutí k hrobu apoštola Petra, kde poutníci obnovovali své vyznání víry. Urna s relikviemi bude vystavena na veřejnosti vůbec poprvé. Dalším znamením bude předání apoštolské exhortace Evangelii gaudium. Papež tímto textem pověřuje každého pokřtěného posláním evangelizace.

Svatý otec dokument symbolicky předá zástupci každé kategorie poutníků, která putovala do Říma v Roce víry – tedy jednomu biskupovi, knězi, jáhnovi a seminaristovi a poté zástupcům rodin, biřmovanců, řeholí, katechetů, náboženských bratrstev a nemocných. Na mši svaté budou přítomni také představitelé světa umění a komunikací.

Třetím znamením pak bude gesto milosrdné lásky vůči filipínskému obyvatelstvu. Když se víra neprojevuje skutky, je mrtvá. Celebranti a věřící tedy přispějí do finanční sbírky, kterou poutníci Roku víry přispějí potřebným bratrům a sestrám, postiženým přírodní katastrofou.

Uvedl na dnešní tiskové konferenci mons. Rino Fisichella.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.