Svatý otec: duch světa z nás činí nemyslící a nesvobodnou masu

29.11.2013 

Křesťan uvažuje podle Boha a odmítá proto uniformní a nihilistické myšlení, zdůraznil papež František při dnešní ranní mši svaté v Domě sv. Marty. Pokud chce křesťan rozpoznat znamení časů, nesmí přemýšlet pouze hlavou, ale také srdcem a duchem, kterého má ve svém nitru.
Pán vysvětluje učedníkům, jak chápat „znamení časů“, tedy znamení, která farizeové nedokáží postřehnout. Dnešní evangelium papežr podnítilo k tomu, aby se zastavil u „křesťanského způsobu myšlení“. Kdo následuje Ježíše, upozornil, neuvažuje pouze v mysli, nýbrž také v srdci a v duchu. Jinak nikdy nemůže rozpoznat „Boží kroky v dějinách“.

Jak čteme v evangeliu, Ježíš se nezlobí, když učedníci nechápou, ale předstírá, že to nevidí. Učedníkům na cestě do Emauz říká: Jak jste nechápaví a váhaví uvěřit… Nechápaví a váhaví. Ten, kdo nechápe Boží věci, je právě takový. Pán chce, abychom rozuměli tomu, co se děje – v našem srdci, našich životech; co se děje ve světě a dějinách…Jaký význam má to, co se děje právě teď? To jsou znamení časů! Duch světa nám však předkládá jiné návrhy. Duch světa totiž nechce, abychom byli lidem, chce z nás udělat nemyslící a nesvobodný dav.

Duch světa chce, abychom se vydali cestou uniformity, vyzdvihl dále papež. Jak poukázal svatý Pavel, duch světa s námi nakládá, jako bychom nebyli schopni vlastního myšlení, nejedná s námi jako se svobodnými lidmi.

Uniformita, jednotnost a slabost myšlení je tak rozšířena. Duch světa nechce, abychom se sami sebe ptali před Bohem: Proč se to ale děje, proč to a proč ono? Duch světa nám také nabízí myšlení prêt-à-porter, konfekční myšlení podle vlastního zalíbení. „Myslím si to, co se mi líbí“ – to je podle tohoto ducha v pořádku. Avšak duch světa nechce to, co žádá Ježíš – svobodné myšlení. Myšlení muže a ženy, kteří jsou součástí Božího lidu. Právě v této příslušnosti byla spása, jen pomyslete na proroky…Nebyl jsi mým lidem, nyní jsem tě nazval svým lidem, říká Pán. Toto je spása – učinit ze sebe lid, Boží lid, mít svobodu.

Ježíš požaduje, abychom mysleli svobodně a aby toto myšlení vedlo k porozumění tomu, co se děje. Pravdou je, dodal papež, že sami toho nejsme schopni. Potřebujeme Pánovu pomoc, abychom chápali znamení časů. Duch svatý nám ale dává svou moudrost, abychom chápali, a nikoliv proto, aby nám to říkali druzí.

Co po nás Pán chce? Přeje si, abychom v duchu moudrosti rozuměli znamením časů. Je krásné prosit Pána Ježíše o milost, aby nám seslal svého ducha moudrosti, abychom tak nepropadali slabému a uniformnímu myšlení podle vlastního vkusu, nýbrž abychom uvažovali pouze v souladu s Bohem. Milost uvažovat myslí, srdcem a duší; myslet podle daru Ducha, hledat smysl věcí a chápat znamení časů.

O tuto milost tedy prosme – o schopnost rozumět znamením časů, kterou nám dává Duch, zakončil papež František své ranní kázání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.