Papež František: Křesťanský pokoj není statický

3.12.2013 

Církev má být vždycky radostná jako Ježíš, konstatoval dnes papež František v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Svatý otec zdůraznil, že církev je povolána předávat svým dětem radost Páně, radost, která dává pravý pokoj.
Pokoj a radost. Tento dvojčlen tvořil osu homilie papeže Františka. V prvním čtení z knihy proroka Izaiáše (11,1-10), poznamenal papež, „objevujeme touhu po pokoji, kterou máme všichni. Izaiáš praví, že pokoj nám přinese Mesiáš. V evangeliu (Lk 10,21-24) zase můžeme trochu nahlédnout do Ježíšovy duše, Ježíšova srdce, které se raduje“:

Myslíme stále na Ježíše, jak káže, uzdravuje, putuje z místa na místo, je na Poslední večeři.. Ale nejsme moc zvyklí myslet na Ježíše, jak se směje a má radost. Ježíš byl však naplněn radostí. Byl naplněn radostí, když zajásal v Duchu svatém a velebil Otce (srov. Lk 10,21). Právě radost je součást niterného Ježíšova tajemství, onoho vztahu s Otcem v Duchu. Je to jeho niterná radost, kterou nám dává.

„A tato radost – pokračoval papež – je pravý pokoj. Není to pokoj statický, nehybný, klidný. Křesťanský pokoj je radostný, protože náš Pán je radostný.“ Je radostný, „když mluví o Otci, rád mluví o Otci. Miluje Otce tolik, že o Něm nemůže mluvit bez radosti.“ Náš Bůh, zdůraznil papež, „je radostný. A Ježíš „chtěl , aby Jeho Nevěsta – církev byla také radostná“:

Církev bez radosti je nemyslitelná a radostí církve je zvěstovat Ježíšovo jméno, říkat: »Ježíš je Pán. Můj Ženich je Pán. Je Bůh. On nás zachraňuje, putuje s námi.« A to je radost církve, která se v radosti Nevěsty stává Matkou. Pavel VI. říkal, že radostí církve je evangelizovat, jít a mluvit o Ženichovi. A také předávat tuto radost dětem, které rodí a kterým dává růst.

„A tak nahlížíme, řekl dále papež, že pokoj, o kterém mluví Izaiáš, je pokoj, který je v pohybu, je pokojem radosti, pokojem velebení. Je pokojem, který bychom mohli označit za rušný chválou, pokoj plodný v mateřství nových dětí.“ Je to pokoj, dodal papež, „který nastává právě v radosti velebení Trojice a evangelizace, při cestě k národům, jimž říká, kdo je Ježíš. Pokoj a radost.“ Papež akcentoval Ježíšova slova z dnešního evangelia tím, že je nazval „dogmatickou deklarací“, která prohlašuje: „Rozhodl jsi se zjevit nikoli moudrým, nýbrž maličkým“:

I ve věcech vážných jako tato, je Ježíš radostný, církev je radostná. Musí být radostná. I ve svém vdovství, protože církev je částečně vdovou, která očekává svého Ženicha, který se vrátí, i tehdy se církev raduje v naději. Kéž nám Pán všem daruje tuto radost, Ježíšovu radost velebící Otce v Duchu, radost naší matky církve, která evangelizuje, zvěstuje svého Ženicha.

Končil papež dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.