Teroristé unesli sestry z pravoslavného kláštera sv. Tekly

3.12.2013 

Sýrie. Teroristé opětovně zaútočili na křesťanskou obec Maalula (foto) v blízkosti Damašku. Z místního pravoslavného kláštera svaté Tekly unesli pětici řeholnic. Vesnice s převahou křesťanského obyvatelstva padla do rukou ozbrojených skupin již v září tohoto roku; po třech dnech ji osvobodilo vládní vojsko. Vatikánský rozhlas informoval chaldejský biskup Aleppa a předseda syrské Charity, Antoine Audo:

Podle posledních zpráv se jedná o pět řeholnic – představenou a čtyři sestry, které byly uneseny v noci před dvěma dny a odvedeny do nedalekého města Yabroud. Další zprávy nemáme. Byly to sestry z pravoslavného kláštera, které se starají o sirotky a jsou známé svou zbožností. Jejich klášter je proslavený, přichází sem mnoho poutníků. Zejména na svátek Povýšení svatého kříže všichni Syřané putují do Maaluly a Saidnayi a vystupují na horu v Maalule.

Obec Maalula je důležitým symbolem nejenom pro křesťany, ale také pro muslimy v Sýrii a na celém Blízkém východě. Ještě dnes se tu mluví aramejsky. Únos proto zasáhl každého obyvatele Sýrie, dodává biskup Audo.

Myslím, že důvodem je válka. Syrská církev chce být znamením smíření a pokojného soužití, to je naše poslání. Nemáme zájem provokovat muslimy. Křesťané se však nyní cítí ohroženi. Těchto posvátných míst křesťanství se dosud nikdo nedotkl – a to po celá staletí! Maalula je svaté místo – nejenom pro syrské křesťany, ale i pro celý národ.

Syrský jezuita a také apoštolský nuncius v Damašku, arcibiskup Zenari, proto vyzývají k modlitbě.

Při nedávné pouti řecko-melchitských věřících do Vatikánu předal patriarcha této církve, Řehoř III. Laham, papeži Františkovi zprávu o třech mučednících, zabitých z nenávisti k víře při zářijové okupaci obce Maalula. Jsou to Michael Taalab, Antonios Taalab e Sarkis Zakhem, kteří odmítli konverzi k islámu. Mučednictví jednoho z nich dosvědčila manželka, která byla přítomna smrti svého muže. Pro agenturu Fides dnes řecko-melchitský patriarcha potvrdil, že v syrském konfliktu dosud zemřelo 1200 křesťanů – civilistů, vojáků, řeholnic a kněží. Bylo zničeno nejméně 60 kostelů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.