Papež František: Tělo je ozvěnou věčnosti

4.12.2013 

Generální audience Petrova nástupce přivedla dnes do Říma přibližně 60 tisíc lidí. Protože počasí je v těchto poměrně přívětivé, konalo se tedy setkání s římským biskupem ještě na náměstí sv. Petra. Papež František ve své katechezi vysvětloval poslední článek víry a samotném jejím závěru řekl:

Již v tomto životě máme účast na Kristově Zmrtvýchvstání. Je-li pravdou, že Ježíš nás vzkřísí na konci časů, je také pravdou, že jsme spolu s Ním byli v určitém smyslu vzkříšeni. Život věčný počíná již v této chvíli, začíná v průběhu celého života. Jsme totiž už vzkříšeni křtem, jsme vsazeni do smrti a vzkříšení Krista a účastníme se nového života, který je Jeho životem. Proto v očekávání posledního dne neseme v sobě sémě vzkříšení jako anticipaci plného vzkříšení, kterého se nám dostane. Proto také tělo každého z nás je ozvěnou věčnosti, a proto jej máme vždycky ctít. Zejména je třeba ctít a milovat život těch, kteří trpí, aby pocítili blízkost Božího království, tedy onoho stavu věčného života, ke kterému se ubíráme. Tato myšlenka nám dává naději: jsme na cestě ke vzkříšení. Vidět Ježíše, setkat se s Ježíšem - to je naše radost! Budeme všichni spolu – nikoli tady na náměstí, jinde - ale radostně s Ježíšem. Toto je náš úděl.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František v závěru generální audience připomněl dramatickou situaci v Sýrii:

Rád bych nyní vybídnul všechny k modlitbě za řeholnice z řeckého pravoslavného kláštera sv. Tekly v Maalule v Sýrii. Byly odvedeny násilím před dvěma dny ozbrojenými muži. Modleme se za tyto řeholnice, za tyto sestry, a za všechny lidi během nynějšího konfliktu. Modleme se nadále a společně usilujme o mír. Prosme Matku Boží.

Po společné modlitbě Zdrávas Maria a Otče nás, Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.