Teolog má být pionýr, řekl Svatý otec Mezinárodní teologické komisi

6.12.2013 

Papež František dnes přijal členy Mezinárodní teologické komise, která se ve dnech 2.-6. prosince sešla na svém plenárním zasedání. Komise pod vedením arcibiskupa Gerharda Ludwiga Müllera projednávala trojici témat: vztah monoteismu a násilí, postavení sociální nauky církve v širším kontextu křesťanské nauky a tzv. sensus fidelium, tedy smysl věřících pro víru.
Svatý otec upozornil, že teologie je věda a moudrost. Teolog má „poslouchat, chápat a vykládat, co všechno naše doba říká, a ve světle Božího slova to posuzovat“(Gaudium et Spes, 44).

Teologové jsou tedy pionýři – to je důležité, jsou vpředu, na frontě, a nikoliv někde vzadu v kasárnách. Jsou to pionýři dialogu církve s kulturami, který má být kritický a zároveň shovívavý – na to musíme dbát. Tento dialog má přispívat k tomu, aby Boží Slovo přijímali lidé ze „všech národů, kmenů, plemen a jazyků“ (Zj 7,9).

A v této perspektivě dialogu je nutné nahlížet všechna projednávaná témata, pokračoval papež. Zastavil se zejména u smyslu věřících pro víru, daru Ducha a jakéhosi „duchovního instinktu“.

Sensus fidelium jistě nemůžeme zaměňovat se sociologicky pojatým většinovým míněním. Úlohou teologie je vypracovat měřítka, která pomáhají rozlišovat ryzí výrazy tohoto smyslu věřících. Učitelský úřad církve je povinen dávat pozor na to, co Duch říká církvím prostřednictvím autentických výrazů sensus fidelium. (…) Papež Benedikt XVI. vícekrát zdůraznil, že teolog musí naslouchat žité víře maličkých, kterým Otec zjevil to, co je skryto před moudrými a chytrými (srov. Mt 11,25-26).

Poslání teologa je tedy současně fascinující a rizikové. Teologické bádání a výuka se totiž mohou stát skutečnou cestou ke svatosti, zároveň tu ale hrozí pokušení, poukázal papež.

Suchopár srdce – to je zlé, když srdce vyprahne a myslí si, že v této pustotě může přemýšlet o Bohu. Kolik se tu děje omylů! Dále pýcha a dokonce ctižádost…(…) Větší moudrosti a inteligenci pomáhá, přiblížíme-li se k maličkým. Nechci tu dělat reklamu jezuitům, ale svatý Ignác ke slavným slibům přidával slib, který zavazoval ke katechezi dětí, a tím k lepšímu chápání Boží moudrosti.

Poznamenal papež František na svém dnešním setkání se členy Mezinárodní teologické komise.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.