Papež: Jsme vyvoleni Bohem ke svatému životu, svobodnému od hříchu

8.12.2013 

Na náměstí svatého Petra přišlo dnes asi 60 tisíc lidí, aby se setkali s římským biskupem. Papež, který hovořil o Neposkvrněném Početí Panny Marie, mimo jiné řekl:

„Tajemství této nazaretské dívky, která je v Božím srdci, nám není cizí. Není Ona tam a my tady. Jsme spojeni. Bůh totiž svým pohledem lásky hledí na každého muže a každou ženu, s jejich jménem a příjmením. Jeho pohled lásky spočívá na každém z nás. Apoštol Pavel tvrdí, že Bůh „si nás vyvolil ještě před stvořením světa, abychom byli před ním svatí a neposkvrnění“ (Ef 1,4). Také my jsme odevždy vyvoleni Bohem, abychom žili životem svatým, svobodným od hříchu. Takový je plán lásky, který Bůh obnovuje pokaždé, když k Němu přistupujeme, zvláště ve svátostech.

Po hlavní promluvě papež mimo jiné připomněl 350. výročí založení první farnosti v severní Americe. Jde o farnost Notre-Dame de Québec:

Vzdávejme díky za cestu, kterou od té doby vykonala, zvláště za svaté a mučedníky, kteří tuto zemi zúrodnili. Ze srdce žehnám všem věřícím, kteří si připomínají toto jubileum.

V samotném závěru pak Svatý otec předeslal svůj odpolední program, kdy se podle dávného zvyku papež vydává na návštěvu Španělského náměstí, kde se modlí u mariánského sloupu:

Prosím vás, abyste se duchovně se mnou spojili na této pouti, která je úkonem synovské úcty vůči Marii, které svěřuji město Řím, církev a celé lidstvo. Při zpáteční cestě se na chvíli zastavím v bazilice Santa Maria Maggiore, abych se pomodlil před mariánskou ikonou Salus Populi Romani a modlil se za vás Římany.

Všem přeji požehnanou neděli a požehnanou slavnost naší Matky.
Dobrou chuť k obědu a na viděnou.

Rozloučil se jako obvykle papež František s poutníky, kteří přišli v neděli v poledne na náměstí sv. Petra.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.