Papež k zítřejšímu svátku Panny Marie Guadalupské

11.12.2013 

Na středeční generální audienci v pozdravu ke španělsky mluvícím poutníkům obrátil papež pozornost k zítřejší slavnosti Panny Marie Guadalupské, patronky celé Ameriky.
„Když se roku 1531 Matka Boží ukázala indiánskému chlapci Juanovi Diegovi, řekl papež František, měla její tvář pleť míšenky a její šaty nesly znaky indiánské kultury. Stejně jako Ježíš je Maria svým dětem nablízku a jako citlivá matka je provází na jejich cestě, sdílí jejich radosti a naděje, utrpení a úzkosti Božích lidí, kteří jsou povoláni stát se součástí všech národů země:

Objevení obrazu Panny Marie na plášti (tilma) Juana Diega bylo prorocké znamení objetí, Mariina objetí všech obyvatelů rozlehlých amerických území, těch tehdejších i těch, kteří přišli potom. Toto Mariino objetí ukázalo cestu, která vždy charakterizovala celou Ameriku, zemi, kde spolu mohou žít různé národy, zemi schopnou respektovat lidský život ve všech jeho fázích, od mateřského lůna po stáří, schopnou přijímat migranty tak jako i chudé a vytlačované na okraj, v každé době. Amerika je velkodušnou zemí.

Takové je poselství Madony z Gaudalupe – pokračoval papež - a to je také moje poselství, poselství církve. Kéž tedy všichni obyvatelé amerického kontinentu s láskou a něhou stále otevírají svoji náruč jako Panna Maria:

Modlím se za vás ,drazí bratři a sestry všech Amerik a prosím abyste se modlili za mne. Kéž je radost evangelia naplňuje vaše srdce neustále. Pán vám žehnej a Matka Boží ochraňuj.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.