Papež navštívil pediatrickou ambulanci ve Vatikáně

14.12.2013 

Svatý otec dnes navštívil dětskou zdravotní ambulanci, která slouží zvláště maminkám a dětem v nouzi. Tuto charitativní instituci, která sídlí v Domě sv. Marty, kde nyní papež bydlí, založil roku 1922 Pius XI. Papež František nejprve navštívil samotnou ambulanci a potom se v aule Pavla VI. setkal přibližně s 800 osobami, které užívají služeb tohoto zařízení. Hned na úvod setkání v aule Pavla VI. předala skupinka dětí papeži velký dort se sedmasedmdesáti svíčkami jako dárek k narozeninám, které připadnou na 17. prosince. Další mu zazpívaly gratulaci. Papež zjevně potěšen, sfoukl svíčky, obdržel přitom darem ještě svetr, a poděkoval:

Děkuji za tuto vaši návštěvu. Děkuji za lásku, kterou chováte, a za radost těchto dětí, za dary a za dort, který je krásný. Potom vám řeknu, jaký byl. Děkuji a Pán vám žehnej.

Promluva, kterou papež pronesl, byla velmi stručná, protože mnohem více času věnoval osobním pozdravům s jednotlivými účastníky audience. Ještě před tím však oslovila Svatého otce jménem všech ostatních Alžběta, jedna maminka z Peru, která vyjádřila svůj úžas nad pronikavostí papežova úsměvu, který se dotýká srdcí všech a každého obdařuje pokojem. „Víme, že máte rád děti, zvláště ty, které jsou v nouzi. A my máme to privilegium cítit při návštěvě zdejší ambulance, že ve vašem srdci i mysli máme své místo,“ řekla doslova.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.