Být knězem v Kolumbii je riskantní

23.6.2004 

Každodenní ohrožení kněží v Kolumbii zdokumentoval novinář Kim Housego z Associated Press. ?Církev hraje zásadní roli zejména v rozhovorech mezi vládou a Kolumbijskými povstalci. Každodenním úkolem kněží je také konkrétní pomoc věřícím v oblastech bojů. Daří se jim dokonce vymínit krátká příměří v nejneklidnějších oblastech,? vypráví novinář.

Korespondent agentury Ap uvádí příklad P. Leonela Narvaeze, kněze v Caqueta, která po setkání s povstaleckou skupinou našel pod svým automobilem dvě bomby připravené k výbuchu. ?Za čtyřicet let konfliktu byla církev často jediným prostředníkem komunikace mezi bojujícími stranami. Kněží dokonce zastupovali stát v oblastech oficiální mocí naprosto zapomenutých?, napsal Housego. Novinář shromaždil celou řadu svědectví o výměnách zajatců zprostředkovaných kněžími.

?Být knězem v Kolumbii je velmi riskantní. Za svou práci bývají obviňováni, že stojí na té či oné straně. Právě proto bylo v posledních dvaceti letech zavražděno nejméně 50 kněží, tři řeholní sestry, jeden biskupa jeden arcibiskup? ? uzavírá svou sondu Kim Housego.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.