Papež František: Bůh skrývá tajemství v tichu a nedělá mu reklamu

20.12.2013 

Jenom ticho může uchovat tajemství pouti, kterou člověk vykonává s Bohem. Papež František při dnešní ranní eucharistii v Domu svaté Marty prosil Pána o milost lásky k tichu, které je třeba uchovávat tím, že se vzdalujeme jakékoliv publicitě.

V dějinách spásy totiž Bůh nevolí rozruch a okázalost, nýbrž právě stín a ticho jako místo, ve kterém se zjevuje člověku. Z těchto nezřetelných hranic Boží tajemství postupně nabývá viditelné formy a ztělesňuje se. Svatý otec ve své homilii čerpal z dnešního evangelia, které podává okamžik zvěstování. Zejména se zastavil u těchto andělových slov: Moc Nejvyššího tě zastíní. Tento stín, připomněl papež, je téže podstaty jako Oblak, kterým Bůh chránil židy na poušti.

“Bůh vždy o tajemství pečoval a zakrýval je. Nedělal mu reklamu. Tajemství, které samo sebe uvádí ve známost, není křesťanské. Není to Boží tajemství, jen se tak tváří. Matce Boží, když obdržela svého Syna, se stalo právě toto: tajemství jejího panenského mateřství je skryto. Zůstalo skryto celý její život! A Ona to věděla. Boží stín v našich životech nám pomáhá, abychom odkryli své tajemství – tajemství svého setkání s Pánem a své životní pouti s Pánem.“

Každý z nás ví, jak Pán tajemně působí v našem srdci a duši. Kde je však onen oblak a jakou mocí Duch svatý ukrývá naše tajemství?, tázal se Svatý otec.

“Tento oblak je v nás, v našem životě, a nazývá se „ticho“. Právě ticho je onen oblak, který zakrývá tajemství našeho vztahu s Pánem, tajemství naší svatosti a hříchů, tohoto nevysvětlitelného tajemství. Není-li však v našem životě ticho, tajemství se ztrácí, odchází. Uchovávejme tedy tajemství v tichu! Ticho je oním oblakem, Boží mocí v nás, silou Ducha svatého.“

Ježíšova Matka je dokonalým obrazem ticha. Od zvěstování jejího výjimečného mateřství až po Kalvárii. Myslím na to, podotkl papež František, kolikrát jen mlčela a kolikrát jen nevyslovila to, co cítila. A to vše kvůli tomu, aby uchovávala tajemství svého vztahu k Synu, až do syrového ticha u paty kříže.

“Evangelium nám neříká, zda tu něco vyslovila, či ne…Byla tichá, avšak kolik věcí jen Pánu říkala ve svém srdci! „Ty jsi mi onoho dne řekl, že bude veliký – jak jsme právě četli. Řekl jsi mi, že mu dáš trůn jeho předka Davida, že jeho vláda bude bez konce, a teď ho vidím takto! Matka Boží byla lidská! Možná měla chuť říci: „Jsou to lži! Podvedli mne!“ – tak o tomto okamžiku mluvil Jan Pavel II. Avšak Ona tichem zakryla tajemství, které nechápala. Tímto tichem umožnila, aby tajemství vyrostlo a vykvetlo v naději.“

Ticho uchovává tajemství, a proto ani tajemství našeho vztahu k Bohu se nesmí vystavovat a propagovat. Kéž Pán nám všem daruje milost, abychom milovali ticho, vyhledávali jej a chránili své srdce oblakem ticha, zakončil papež František svou páteční ranní homilii.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.