Římský biskup navštívil dětskou nemocnici Bambino Gesú

21.12.2013 

O čtvrté hodině odpolední zahájil papež František svou předvánoční návštěvu dětské nemocnice Bambino Gesú, resp. jednoho z jejích čtyř římských objektů, na vrchu Janikul v blízkosti Vatikánu. Návštěvu nedoprovázelo Vatikánské televizní centrum a novináři, akreditovaní u Svatého stolce, mohli její oficiální okamžiky sledovat prostřednictvím interní televizní sítě. Tutéž možnost měli také všichni malí pacienti na svých nemocničních pokojích. Ovšem s výjimkou soukromých pozdravů v jednotlivých prostorách, kterým však byla vyhrazena většina času. Na přání papeže Františka byla návštěva koncipována tak, aby se mohl osobně setkat s co největším počtem hospitalizovaných dětí a jejich rodin.

Svatého otce čekala u vstupu do nemocnice malá skupina dětí různých národností, která dokazovala mezinárodní povahu „papežovy dětské nemocnice“. Až 11 procent místních dětských pacientů totiž není italského původu. Papeže uvítal také nositel umělého srdce, dnes již plnoletý Saverio, který zde před třemi lety podstoupil vůbec první implantaci tohoto druhu na světě. Římský biskup od dětí dostal album výkresů a kytici bílých růží k poctě sv. Terezie od Dítěte Ježíše.

Papež František poté prošel oddělením rychlé záchranné pomoci, jednotkou intenzívní novorozenecké péče a resuscitačním oddělením, kde požehnal novou ordinaci. Poté se odebral do kaple, kde jsou uchovávány relikvie (dvě ampulky s krví) bl. Jana Pavla II. Zde jej očekávaly děti z hemato-onkologického oddělení a předaly mu koš, plný svých „snů a modliteb“, posbíraných mezi malými pacienty v očekávání papežovy návštěvy. Papež k dětem promluvil, pomodlil se s nimi a požehnal jim:

Milé děti,
Děkuji za vaše přání a vaše modlitby, jež jste sebraly v tomto koši, který jste mi předaly. Mnohokrát děkuji. Společně je přineseme Ježíši: On je zná lépe než my všichni. On ví, co je v hloubi našeho srdce. A zejména vůči vám dětem chová Ježíš zvláštní vztah. Je vám vždycky nablízku. Nyní se společně pomodleme k Panně Marii před touto krásnou sochou Matky a jejího syna Ježíše.

V nemocniční herně pak Svatý otec pozdravil asociaci rodičů, kteří již mají své „anděly v nebi“. Také jim patřila slova římského biskupa ještě předtím, než svou návštěvu zakončil pozdravy pacientů na posledních dvou odděleních – nefrologickém a dětském.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.