Papež František se modlil za pronásledované křesťany

26.12.2013 

Polední sváteční promluva papeže Františka před mariánskou modlitbou Anděl Páně přilákala na Svatopetrské náměstí jen pár tisíc lidí, protože jí prakticky celé dopoledne předcházel silný déšť. Jejich odhodlání ocenil Svatý otec uznáním hned v úvodu své promluvy, kterou věnoval dnešnímu svátku sv. Štěpána, a mimo jiné řekl:

V radostném ovzduší Vánoc se tato připomínka může jevit jako nemístná. Vánoce jsou přece slavností života a vnukají nám city pokoje a pohody. Proč rušit jejich slavení připomínkou tak krutého násilí? Svátek svatého Štěpána je totiž z hlediska víry opravdu v plném souladu s hlubokým významem Narození Páně. V mučednictví je totiž násilí přemoženo láskou a smrt životem. Církev spatřuje v oběti mučedníků jejich „narození pro nebe“. Slavíme tedy „narození“ Štěpána, které pramení z hloubi Narození Krista. Ježíš proměňuje smrt těch, kteří jej milují, na úsvit nového života!
Ve Štěpánově mučednictví je reprodukován střet mezi dobrem a zlem, mezi nenávistí a odpuštěním, mezi mírností a násilím, který má svůj vrchol v Kristově kříži. Památka prvního mučedníka tak bezprostředně zahání falešný obraz Vánoc, pohádkově přeslazený obraz, který v evangeliu neexistuje! Liturgie nás přivádí k opravdovému smyslu Vtělení spojením Betléma a Kalvárie a připomíná nám, že božská spása v sobě zahrnuje boj proti hříchu a vede těsnou branou Kříže. Toto je cesta, kterou Ježíš jasně ukázal svým učedníkům, jak dosvědčuje dnešní evangelium: „Budete ode všech nenáviděni pro mé jméno. Ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen“ (
Mt 10,22).

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže Františka je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.