Chaldejský patriarcha: západ přiživuje konflikty, jde mu jen o naftu

27.12.2013 

„Západ na nás zapomněl,“ řekl v rozhovoru pro italský deník La Repubblica patriarcha Louis Raphael Sako. Na celém Blízkém východě se zdá, že západní mocnosti mají jen jediný plán. Přiživují konflikty mezi sunnity a šíity - a křesťany nutí, aby se rozptýlili v diaspoře. Prodávají zbraně různým skupinám, aby je dovedly k sebezničení a získaly přístup k naftě. „Pokud tomu tak není, proč padají režimy a nikdo nepomáhá vytvářet demokracii?“ – ptá se představitel katolíků chaldejského obřadu.

Při své nedávné návštěvě Říma se patriarcha Sako setkal s papežem Františkem a navštívil rovněž emeritiního papeže Benedikta XVI. „Svatý otec hájí přítomnost křesťanů na Blízkém východě a chce, aby tamní muslimové respektovali jejich práva,“ zdůraznil v rozhovoru patriarcha. Jak dodal, také papež-senior se stále modlí za křesťany v Iráku a v celé oblasti.

V Iráku rezidující představitel chaldejských křesťanů v rozhovoru připomněl, že za posledních 10 let bylo v této zemi zavražděno více než tisíc vyznavačů Krista a mnoho dalších bylo uneseno a mučeno. Zatímco v roce 1987 žilo v Iráku milion dvě stě tisíc křesťanů, v současnosti se jejich počet snížil téměř o polovinu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.