František: Pokud neformujeme srdce, formujeme malá monstra

3.1.2014 

Jezuitský čtrnáctidenník La Civiltà Cattolica dnes zveřejnil relaci papeže Františka ze setkání s Unií generálních představených mužských řeholí. Setkání proběhlo 29. listopadu. Tehdy však byla zveřejněna pouze tisková zpráva. Teprve nyní se dostává na veřejnost obsah tříhodinového dialogu Svatého otce se sto dvaceti generálními představenými řádů a kongregací.

„Musíme formovat srdce. Jinak formujeme malá monstra – a tato malá monstra pak formují Boží lid. To mi skutečně nahání husí kůži,“ vyjadřuje se papež František svým nezaměnitelně bezprostředním stylem k otázce řeholní formace. Svatý otec velmi jasně mluví také o identitě a úkolu řeholních společenství. Evangelijní radikálnost není jen věcí řeholníků, požaduje se od každého, nicméně „řeholníci následují Pána zvláštním, profetickým způsobem. Právě takové svědectví od vás očekávám – dodává papež. „Řeholníci musejí být muži a ženy schopní probudit svět!“ K tomu není nutné být supermanem, pokračoval František. Umění přiznat vlastní slabost a hřích není v rozporu se svědectvím, které má řeholník vydávat, naopak může je posílit.
Naprostou prioritou řeholního života, říká papež, je prorokovat Království. Pokušením je „hrát si na proroka“.

Papež žádá po řeholnících, aby se snažili poznat skutečný život lidí své doby. Není-li tomu tak, hrozí nebezpečí ideologií a fundamentalismů. Vybízí k hledání nového jazyka při apoštolátu mládeže a ke kreativnímu hledání nových cest v rámci charismatu:
„Charisma není jako láhev destilované vody. Je třeba žít je s nasazením sil, číst ho nově také po kulturní stránce,“ říká František a dodává, že obavy z chyb v tom nemají být brzdou. Za větší nebezpečí než chyby označuje zahořknutí.

Svatý otec rovněž zmínil, že je třeba dovést k cíli nikdy nepublikovaný dokument o řeholnících, kteří nepřijímají kněžské svěcení. Druhý dokument, nad nímž se zastavil, Mutuae relationes se týká vztahu mezi biskupy a řeholníky v místních církvích. V současnosti probíhá jeho revize. „My biskupové musíme pochopit, že zasvěcené osoby nejsou pomocným materiálem, nýbrž nositeli charismat, která obohacují diecézi,“ řekl papež František během setkání s generálními představenými mužských řeholních společenství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.