Žádné arabské jaro, nýbrž pokus o zavedení teokracie

4.1.2014 

„Západní veřejné mínění je v područí sdělovacích prostředků, které však nerozumí tomu, co se skutečně děje v Sýrii a na Středním východě. Neprobíhá žádné arabské jaro. Ve skutečnosti jde o zavedení teokracie,“ to jsou slova melchitského arcibiskup Issama Johna Darwishe z Libanonu.

Podle původem syrského arcibiskup arabský svět ještě nedozrál k takové formě vlády, která by předpokládala oddělení náboženství a státu. „Pro mnoho muslimů jde o nepředstavitelné oddělení. Západ tedy nesmí exportovat do tohoto regionu vlastní koncept demokracie. Musí Střední východ nechat, aby našel svůj vlastní,“ dodává arcibiskup Darwish. Připomíná, že všechny revolty posledních let skončily neslavně. „Džihádisté z celého světa nyní míří na Střední východ. Vezměme si jen kolik různých radikálních frakcí působí v Sýrii, kde zcela zatlačili umírněnou opozici. Město Zahle, jedno ze tří, pro něž je arcibiskup Darwish ustanoven, hostí 800 z více než dvou tisíc syrských rodin, které našly útulek v Libanonu. Zároveň je se svými 200 tisíci věřícími je největším křesťanským centrem v zemi. Přesné množství křesťanských uprchlíků ze Sýrie je těžké stanovit, protože mnozí jsou hoštěni svými příbuznými a přáteli. „To ovšem neznamená, že se mají dobře – vysvětluje libanonský arcibiskup. Téměř nikdo z nich nemá prostředky k životu a všichni jsou emotivně na dně“. Mnozí pocházejí z města Homs. Džihádisté je vzbudili v uprostřed noci a donutili k odchodu bez možnosti vzít si cokoli s sebou.
Mnoho křesťanů také odmítá zaregistrovat se jako uprchlíci u Spojených národů. Obnáší to totiž vytvoření karty opatřené fotografií a digitálními otisky a mnozí se obávají, že osobní data mohou skončit ve špatných rukou. Na druhou stranu tak přicházejí o řadu výhod, včetně lékařské péče. „Myslím, že nejsou důvody k obavám, snažíme se je o tom přesvědčit. Nicméně naši věřící důvěřují pouze církvi,“ dodává k situaci uprchlíků melchitský arcibiskup z Libanonu, Issam John Darwish.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.