Svatý otec o vzájemné přitažlivosti Boha a člověka

6.1.2014 

Také dnes v poledne se na náměstí sv. Petra sešel velký zástup věřících, aby si vyslechli sváteční promluvu Petrova nástupce před modlitbou Anděl Páně. Přítomno bylo 100 tisíc lidí. Papež František mimo jiné řekl:

Slavnost Zjevení Páně nám ukazuje dvojí pohyb: na jedné straně je to hnutí Boha směrem ke světu, lidstvu – celé dějiny spásy, která vrcholí v Ježíši; a na druhé straně lidské hnutí směrem k Bohu – pomysleme na náboženství, na hledání pravdy, cestu národů k pokoji, vnitřnímu pokoji, spravedlnosti a svobodě. A tento dvojí pohyb je podněcován vzájemnou přitažlivostí. Co se týče Boha, čím je přitahován? Láskou k nám: jsme Jeho děti, má nás rád a chce nás osvobodit od zla, nemoci a smrti, aby nás přivedl k Sobě domů, do Svého království. „Bůh nás čirou milostí přitahuje, aby nás sjednotil se Sebou” (Evangelii gaudium, 112). A také na naší straně je láska, touha. Vždycky nás přitahuje dobro, pravda, život, štěstí. Ježíš je místem setkání této vzájemné přitažlivosti a tohoto dvojího pohybu. Je Bůh a člověk. Ježíš, Bůh a člověk. Kdo má však iniciativu? Vždycky Bůh! Láska Boží vždycky předchází naši lásku! Bůh má vždycky iniciativu. On nás očekává a zve. Iniciativa je vždycky Jeho. Ježíš je Bůh, který se stal člověkem, vtělil se a narodil se nám.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě se Svatý otec obrátil s vánočním přáním k bratřím a sestrám východních církví, kteří zítra slaví Narození Páně:

Pokoj, který Bůh daroval lidstvu Narozením Vtěleného Slova, Ježíše, ať v každém posílí víru, naději a lásku, a dodá útěchu těm křesťanským církevním společenstvím, která procházejí zkouškou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.