Papež navštívil „živý betlém“ na předměstské římské farnosti

7.1.2014 

Včera odpoledne se papež František vydal navštívil farnost sv. Alfonse z Liguori na severním římském předměstí. Pastorační návštěva byla naplánována bez oficiálních promluv. Papež přišel navštívit „živý betlém“, kterého se účastnilo na dvě stě lidí ze zmíněné farnosti. Městečko Betlém bylo postaveno těsně vedle kostela. Nechyběla v něm ani domácí a hospodářská zvířata. Jako Dobrý Pastýř přijal papež do náruče jehňátko a vložil si jej na ramena. Zapředl řeč s postavami, které představovaly Marii a Josefa, a pokolébal Betlémské dítě, dvouměsíčního chlapečka pokřtěného tuto neděli jménem František. Potom pozdravil jednotlivě každou z přítomných postav, z nichž někteří jej chtěli obejmout a políbit, čemuž se papež nebránil. Viditelně dojatí byli farníci ustrojení do oděvů z Ježíšovy doby. Návštěva trvala hodinu a půl. Svatého otce přivítal samozřejmě i zdejší farář don Dario Criscuoli, iniciátor živého betléma, který má v této farnosti již dlouhou tradici.

Generální vikář římské diecéze, kard. Vallini, který byl rovněž přítomen, vysvětlil Vatikánskému rozhlasu, co návštěvě předcházelo:

Papež dostal dopis od skupiny farní mládeže, která jej pozvala k návštěvě živého betléma, a on přijel, strávil zde část odpoledne a setkal se s mnoha lidmi a povzbudil je v dobrém.

Na setkání bylo přítomno více než sto dětí z celé farnosti, s nimž se papež František, jak je jeho zvykem, dal také do řeči:

Začínáme nový rok s Ježíšem, ale On zůstává stále s námi. Věříte tomu?
Odpověď dětí: Ano.
A ďábel s námi také zůstává?
Ne.
Ďábel nás všechny přemůže?
Ne.
Jste dobří. Blahopřeji katechetům.

Řekl mimo jiné papež František v závěru své návštěvy ve farnosti sv. Alfonse z Liguori na severním předměstí Říma.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.