Pronásledování křesťanů na postupu

9.1.2014 

Pronásledování křesťanů v roce 2013 zesílilo. Vyplývá to ze Světového seznamu pronásledování 2014, který vypočítává 50 zemí, kde je tento problém nejcitelnější. Sestavuje jej nevládní organizace Portes ouvertes France angažovaná v podpoře pronásledovaných křesťanů. Jak upřesnil její ředitel Michel Varton na tiskové konferenci v Paříži, pronásledováním se rozumí nejen fyzické násilí, ale také nátlak, zákazy a diskriminace motivované náboženskou příslušností.

V čele černého seznamu zůstává Severní Korea, jako země, v níž je život pro křesťany vůbec nejnebezpečnější a nejbídnější. Na druhém místě je Somálsko, kde muslimské klany a kmeny otevřeně pronásledují křesťany. Sýrie se posunula z 11. místa na třetí pozici a drží smutný primát v počtu zavražděných křesťan. V Africe zesílilo pronásledování v oblasti Sahelu. Autoři seznamu mluví o „zimě křesťanů právě v zemích, které prošli arabským jarem´“. V mnoha zemích zesílilo pronásledování podněcované islámským extrémismem. Situace se zhoršila v Iráku, Afgánistánu, Pákistánu, Jemenu a v poslední době také ve Středoafrické republice.

Organizace Portes Ouvertes France byla založena v roce 1976. Seznam monitorující pronásledování křesťanů sestavuje od roku 1997.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.