Papež František uděloval svátost křtu v Sixtinské kapli

12.1.2014 

V Sixtinské kapli jako obvykle na svátek Křtu Páně slavil Petrův nástupce eucharistii spojenou s udílením svátosti křtu, letos nebývalému počtu dětí, celkem 32 novorozencům, 18 děvčátkům a 14 chlapečkům. Jistě i z tohoto důvodu se ve své homilii papež František obrátil k přítomným rodičům a kmotrům krátce a bez předem připraveného textu:

Ježíš nepotřeboval být pokřtěn, ale první teologové říkají, že svým tělem, svým božstvím požehnal ve křtu všechny vody, aby se jim dostalo moci udílet křest. A potom před svým Nanebevstoupením nám Ježíš řekl, abychom šli do celého světa křtít. A od toho dne až po dnes následuje nepřetržitá řada křtů dětí, a potom jejich dětí a jejich dětí… a tato řada pokračuje i dnes.
Tyto děti jsou článkem této řady. Vy rodiče máte chlapečka či holčičku, které dnes křtíte, ale za několik let ponesou oni ke křtu svoje dítě, nebo vnouče. To je řetězec víry! Co to znamená? Chtěl bych vám pouze říci, že jste těmi, kdo předávají víru. Máte povinnost předat víru těmto dětem. Tím nejkrásnějším odkazem, který jim zanecháte, je víra! Tolik tedy. Odneste si domů tuto myšlenku. Máme být těmi, kdo předávají víru. Myslete na to, myslete stále na to, jak předávat dětem víru.

Dnes zpívá chór, ale nejkrásnějším chórem jsou tyto děti, které povykují.. Některé pláčí, protože nemají pohodlí nebo mají hlad. Mají-li hlad, pak ať jim maminky dají v klidu jíst, neboť protagonisty jsou tady děti. A nyní, s oním vědomím, že jsme těmi, kdo předávají víru, pokračujme v obřadu křtu.

Tolik papež František při dnešní eucharistii v Sixtinské kapli, kde pokřtil 32 dětí. Byly to, podle zvyku, který již dříve zavedl Benedikt XVI., děti zaměstnanců Vatikánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.