Diplomatické vztahy Svatého stolce

13.1.2014 

U příležitosti dnešního setkání Svatého otce s diplomaty, vydal státní sekretariát informativní nótu o vztazích Svatého stolce se státy. Svatý stolec v současné době udržuje diplomatické vztahy s celkem 180 státy. 22. února loňského roky byly navázány diplomatické vztahy na úrovni apoštolské nunciatury a velvyslanectví s Jižním Súdánem.
Vatikán dále udržuje diplomatické vztahy s Evropskou unií, Suverénním řádem Maltézských rytířů a zvláštní misi při Palestinském státu. Pokud jde o mezinárodní organizace, 21. ledna 2013 se Svatý stolec stal mimo-regionálním pozorovatelem Systému středoamerické integrace (SICA) a 12. prosince loňského roku se akreditoval první vatikánský pozorovatel při Ekonomické komunitě západoafrických států (ECOWAS).

V Římě reziduje celkem 82 velvyslanců, včetně zástupců Evropské unie a Suverénního řádu maltézských rytířů. V minulém roce do tohoto počtu přibyly ambasády Arménie a Ghany. V Římě sídlí rovněž Mise palestinského státu a úřady Ligy arabských států, Mezinárodní organizace pro migraci a Vysoký komisariát Spojených národů pro uprchlíky.

V uplynulém roce byly podepsány dvě dohody o právním statutu katolické církve, totiž na Kapverdách (10. června) a v Čadu (6. listopadu).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.