Církev již brzy vysloví konečný úsudek o Medžugorje

18.1.2014 

Definitivní rozhodnutí katolické církve v kauze soukromých mariánských zjevení v Medžugorje se blíží. Tiskový mluvčí Svatého stolce O. Lombardi potvrdil, že v pátek 17. ledna naposledy zasedala zvláštní mezinárodní církevní komise, posuzující pravost zjevení. Komisi pod předsednictvím kard. Camilla Ruiniho ustavil Benedikt XVI. před čtyřmi lety při Kongregaci pro nauku víry. Výsledek jejích teologických, resp. mariologických, lékařských a psychologických studií nyní převezme a zhodnotí sama kongregace. Ve čtvrtek 16. ledna přijal papež František na soukromé audienci sarajevského arcibiskupa, kard. Vinka Puljiče, který je rovněž členem komise. Z chorvatských pramenů (záhřebský arcibiskup Josip Božanič je dalším členem komise) vyplývá, že spis se již brzy ocitne na psacím stole papeže Františka.

Na podzim loňského roku potvrdil prefekt Kongregace pro nauku víry, že církevní pozice ve věci údajných medžugorských zjevení zůstává neměnná od roku 1991. Není možné prohlásit, že zjevení jsou nadpřirozená, upozornil arcibiskup Müller prostřednictvím apoštolského nuncia v USA tamní biskupy. Důvodem bylo plánované turné jednoho z tzv. vizionářů po farnostech Spojených států.

Papež František od nástupu na Petrův stolec vícekrát vyzval k opatrnému rozhodování ve věci soukromých zjevení. Připomeňme homilie z 2. září a 14. listopadu loňského roku, kde papež varoval před přílišnou senzacechtivostí v této oblasti. “Matka Boží není poštovní úřad, který denně posílá zprávy a dopisy”, řekl tehdy papež. “Takovéto novinky oddalují od evangelia, od pokoje a moudrosti, od Boží slávy a krásy”, dodal. “Boží království totiž nepřichází tak, aby přitahovalo pozornost”, zdůraznil papež ve vatikánském Domu sv. Marty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.