Vatikánský státní sekretář: diplomacie musí být lidská a směřovat k setkání

18.1.2014 

Prioritou je misijní proměna v církvi. Tak chápe své poslání vatikánský státní sekretář, arcibiskup Pietro Parolin. V rozhovoru poskytnutém Vatikánskému televiznímu centru zdůraznil také, že je nutné budovat prostřednictvím diplomacie kulturu setkání. S pontifkátem papeže Františka nastoupila „nová doba“, v níž jde o církev „vycházející navenek“, o církev misijní:

„Diplomacie musí být lidská. A jejím centrem tedy musí být lidská osoba: to je zásadní pravidlo. A chtěl bych říci, že papež František nás motivuje k tomu, abychom centrálnost lidské osoby nechápali abstraktním způsobem, který se zabývá člověkem jako takovým, nýbrž abychom se vztahovali ke každému jednotlivému člověku. Každá jednotlivá osoba má být centrem naší činnosti; zejména lidé ubozí, vytlačení na okraj, slabí, bezbranní a hlasu zbavení. Diplomacie má rovněž směřovat k setkání. Papež mnohokrát zdůrazňoval význam kultury setkání, vycházení z uzavřenosti, abychom se setkali – protože jedině setkáme-li se, můžeme si navzájem porozumět, můžeme se přijmout a zahájit spolupráci. Kromě toho je důležitým aspektem solidarita. Vzít si k srdci situaci jiných lidí, kráčet proti proudu kultury lhostejnosti, kterou papež stále pranýřuje. Abych se tedy vrátil k výše řečenému, je třeba vzít si k srdci jednotlivé osoby a jejich trápení. Můžeme shrnout, že zásadou lidské diplomacie je láska, ohled na druhého, láska ke každé lidské bytosti.“

Arcibiskup Parolin dodal, že takto chápaná diplomacie byla vždy doménou Svatého stolce v mezinárodní sféře. Obzvlášť podstatné je to v současné situaci ve světě, kde přiblížení odlišností politického, kulturního či náboženského charakteru hrozí napětími a konflikty. Postavíme-li člověka do centra vztahů, může docházet k vzájemnému obohacování, namísto vytváření nepřátelských postojů a válek, zdůrazňuje vatikánský státní sekretář, Pietro Parolin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.