Svatý otec přijal mladé sportovce

26.6.2004 

V Aule Pavla VI. dnes dopoledne proběhla veliká slavnost u příležitosti 60 let Italského sportovního centra (ISC), nejstarší a nejrozšířenější sportovní organizace v Itálii. Setkání se Svatým otcem, které se neslo v duchu veliké radosti tisíců přítomných mladých atletů, doprovázených trenéry, sudími, vedoucími pracovníky a duchovními asistenty. Více než 7 tisíc lidí se shromáždilo u příležitosti této významné události, což zdůrazňuje úsilí ISC evangelizovat svět sportu v Itálii. Audience se zúčastnil také kardinál Ruini, předseda Italské biskupské konference, Edio Costantini, národní předseda ISC a mons. Vittorio Peri, hlavní duchovní rádce této sportovní organizace.

Svatý otec začal svůj projev slovy evangelia: ?Chlapče, pravím ti, vstaň!?: Ježíšovu výzvu naimskému mládenci Jan Pavel II. již jednou adresoval mladým a sice ve sportovním paláci v Bernu 5. června. Dnes znovu zazněla tato výzva na setkání s mladými atlety ISC.

?Každý z vás je povolán následovat Krista a být jeho svědkem v oblasti sportu?.

60 let ISC ? připomněl Svatý Otec ? je dobou, ?kdy děti, mladí, dospělí mohli poznat skrze různé sportovní disciplíny bohatství a krásu evangelia. To je dnes vaše poslání, kterého má dnešní společnost zapotřebí, jak ve farnostech, tak ve školách a na pracovištích, aby byly zušlechťovány autentické hodnoty života: láska k pravdě a spravedlnost, smysl pro krásu a dobrotu, hledání autentické svobody a pokoje?. Sportovat to znamená nejen o sportu mluvit, ale objevit plnou hodnotu člověka. Sport je také spojený s mnoha negativními fakty, které v posledních letech zastínily svět sportu. Jan Pavel II. zmínil logiku zisku, doping, bezuzdné závodění, a násilí fanoušků. V závěru Svatý otec všem sportovcům popřál, aby sportovali v duchu ?fair play?, aby dokázali přijmout život s odvahou a čestně, s radostí a klidnou důvěrou v budoucnost. Všichni přítomní, mezi kterými bylo také italské fotbalové mužstvo, živě reagovali na slova Svatého otce. Nelze však zapomenout, že ISC, které bylo založeno s cílem učinit sport dostupným všem, dokázalo kultivovat život stovek šampiónů všech disciplín.

ISC bylo založeno v roce 194, v roce 1927 bylo rozpuštěno a v roce 1944 znovu obnoveno. Dnes má 850 tisíc členů sdružených ve 12 tisíci sdružení ve všech diecézích Itálie.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.