Sešijme opět Kristovu suknici, vyzývá kardinál Kurt Koch

20.1.2014 

“Je Kristus rozdělen?” ( 1 Kor 1,13). Tato provokativní otázka, kterou klade letošní Týden modliteb za jednotu křesťanů, se musí stát novým a základním otazníkem ekumenismu, soudí v rozhovoru pro naši rozhlasovou stanici předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kard. Kurt Koch:

Už jako dítěte se mne vždy dotýkala skutečnost, že si v pašijovém příběhu Římané mezi sebou rozdělili všechny Ježíšovy šaty, až na suknici, kterou chtěli uchovat celou. Tato suknice se tak v dějinách stala znamením církevní jednoty. My křesťané jsme vykonali to, co neudělali ani římští vojáci. Suknici jsme roztrhali a teď máme mnoho práce s tím, abychom ji opět pospojovali.

Papež František bude o ekumenických vztazích mluvit při středeční generální audienci a také při nešporách na závěr modlitebního týdne v bazilice sv. Pavla za hradbami. Kardinál Koch v nedávné době navštívil východ Evropy a setkal se na Ukrajině, v Rumunsku a Rusku s představiteli pravoslaví.

Musíme tu odlišovat dialog lásky – tedy bratrské a přátelské vztahy – od teologického dialogu. Teologické komise obou stran se bohužel od roku 2010 nesetkaly na plenárním shromáždění. V současné době připravujeme jejich příští setkání na podzim v Srbsku. Navíc se stalo něco, co tento dialog poněkud ztížilo. Ruský pravoslavný patriarchát publikoval dokument o otázce papežského primátu. Ve skutečnosti tu však zaujímá stanovisko k dialogu, který probíhá se všemi pravoslavnými církvemi. V této komisi tedy teď musíme hledat nové cesty.

Vysvětluje švýcarský kardinál, podle kterého událost jen dokládá “roztříštěnost” pravoslaví. K dokumentu se totiž mezitím veřejně vyjádřili také jiní pravoslavní metropolité. Kard. Koch doufá v brzké svolání panortodoxního koncilu, který by upevnil jednotu sesterských pravoslavných církví. Pokračuje také dialog s reformovanými církvemi a společenstvími, které si za tři roky připomenou pětisetleté trvání.

Reformace je mnohostranný jev rozmanitých tváří. Kupříkladu švýcarská reformace je něco zcela jiného než německá. Reformace v severských zemích je ještě odlišnější, neboť církevní příslušnost tu určoval král. Shromáždit to všechno pod jeden nadřazený pojem “Reformace 2017” není tak úplně jednoduché. Na podzim nicméně v Curychu proběhl mezinárodní přípravný kongres této připomínky reformace v rámci protestantského světa, což samo o sobě považuji za pozitivní.

Papežská rada pro jednotu křesťanů je zodpovědná také za dialog s judaismem. Kardinál Koch vnímá jako kladný přínos, že v mnoha zemích předchází ekumenickému modlitebnímu týdnu jeden den, věnovaný tomuto dialogu.

Významný katolický teolog Erich Przywara jednou řekl, že první roztržka v křesťanství byla mezi synagogou a kostelem. Smíření mezi křesťany a židy tudíž náleží k ekumenickým snahám katolické církve.

Říká kardinál Kurt Koch. Texty k letošnímu Týdnu modliteb za jednotu křesťanů letos připravili křesťané z Kanady.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.