Pochodem pro život vrcholí modlitební novéna

21.1.2014 

Po nedělním pařížském Pochodu pro život, ve kterém kráčelo na 40 tisíc Francouzů, včetně lyonského arcibiskupa kard. Philippa Barbarina, dnes večer očekává washingtonská národní bazilika Neposkvrněného Početí nejméně 10 tisíc účastníků tamního pochodu. Církev ve Spojených státech amerických si připomíná smutných 41 let od legalizace potratů.

Zahajovací mši svatou bude slavit bostonský arcibiskup kard. Sean O´Malley, který zároveň vede komisi Pro život americké biskupské konference. Modlitební vigilie pak pokračuje až do půlnoci v kryptě baziliky a vyvrcholí středeční ranní eucharistií (v 7,30 místního času). Bude ji sloužit arcibiskup Philadelphie, Charles Chaput. Poté se Pochod pro život vydá směrem k Nejvyššímu soudu USA.

Modlitební vigilie a samotný pochod jsou vrcholnými okamžiky modlitební a kajícné novény, do které se v těchto dnech zapojily všechny severoamerické diecéze. Kupříkladu San Francisco v jejím rámci připravuje vlastní “Pochod pro život na západním pobřeží”, kterého se zúčastní až 50 tisíc lidí. Kard. O´Malley označil výnos Nejvyššího soudu USA v kauze Roe v. Wade, který dal volný průchod potratům, za evidentní případ “skartační kultury”, o níž mluví papež František. A které se možná dotkne při soukromé audienci s americkým prezidentem Barackem Obamou, jejíž termín – 27. březen – dnes potvrdili Svatý stolec i Bílý dům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.