Papežské poselství do Davosu: bohatství ve službě lidstva!

21.1.2014 

Důstojnost člověka, ekonomika ve službě obecného dobra, sociální inkluze, boj s hladem a pozornost k uprchlíkům. Těmito tématy se zabývá poselství, datované 17. lednem 2014, které dnes papež František zaslal účastníkům Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Papežské poselství je adresováno zakladateli a prezidentu Světového ekonomického fóra, Klausu Schwabovi. List přečetl kard. Turkson, předseda Papežské rady Iustitia et Pax:

Papež vyjadřuje přání, aby se setkání ekonomů stalo “příležitostí k prohloubené reflexi nad kauzami hospodářské krize”. Mnoha lidí, píše dále, se dotkla redukce chudoby, avšak stále to nestačí, neboť přetrvává “rozšířená sociální exkluze”. I dnes “většina mužů a žen nadále žije v každodenním provizoriu, s často dramatickými důsledky”. Politika a ekonomika proto musí pracovat na podpoře “inkluzívního postoje, který by bral ohled na důstojnost každé lidské bytosti a obecného dobra.”

To by měla být základní starost, kterou by se měla řídit každá politická a ekonomická volba. Někdy se ovšem jeví jako pouhý doplňující přídatek. Ti, kteří mají nějaké poslání ve zmíněných odvětvích, nesou konkrétní zodpovědnost vůči druhým, zejména vůči nejkřehčím, nejslabším a nejbezbrannějším. Nelze tolerovat, že tisíce lidí denně umírají hlady, ačkoliv je k dispozici dostatečné množství jídla, kterým se často prostě plýtvá. Stejně tak nás nesmí ponechat v lhostejnosti bezpočet uprchlíků, kteří hledají minimálně důstojné životní podmínky, avšak nejenom nenacházejí přijetí, nýbrž nezřídkakdy je čeká smrt na nehumánní cestě. Jsem si vědom toho, že tato slova jsou silná, dokonce dramatická, chtějí však být důrazná a zároveň chtějí vyprovokovat možný vliv těch, kdo jim naslouchají. Ti, kteří byli svým nadáním a profesionálními schopnostmi s to podnítit inovaci a přispět k blahobytu mnoha lidí, totiž mají možnost přispět ještě více a dát svou kompetenci do služeb těm, kteří dosud trpí nedostatkem.

“Je však zapotřebí”, zdůrazňuje Svatý otec, “abychom prohloubili a rozšířili svůj smysl pro zodpovědnost”. “Povolání podnikatele je šlechetná práce, pokud si připouští otázku širšího smyslu života.” (Evangelii Gaudium, 203). Rovný růst totiž vyžaduje něco více než pouhý ekonomický růst. Musí se zakládat na “transcendentní vizi lidské osoby”, odvolává se papež František na slova Benedikta XVI. (Caritas in veritate,11), neboť “bez perspektivy života věčného zůstane lidský pokrok v tomto světě zbaven svého rozletu” (ibid.). “Jsem přesvědčen”, podotýká papež, “že takováto otevřenost vůči transcendentu může utvářet novou politickou a podnikatelskou mentalitu, schopnou vést veškeré ekonomické a finanční aktivity v optice pravé lidské etiky. Poselství uzavírá důrazný apel:

Žádám vás, abyste našli způsob, jak bohatstvím lidstvu sloužit a nikoliv mu vládnout.

Letošního 44. ročníku Světového ekonomického fóra se účastní 2500 delegátů, mezi nimiž nechybí generální tajemník OSN Ban Ki-moon, prezident Evropské centrální banky Mario Draghi, hlavy více než čtyřiceti států, zástupci neziskových organizací a náboženští představitelé. Katolickou církev zastupují kardinálové Peter Turkson, John Onayekan (arcibiskup nigerijské Abudžy) a Luis Antonio Tagle (manilský arcibiskup) společně s dublinským arcibiskupem Diarmuidem Martinem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.