Papežův apel na účastníky konference o Sýrii: hledejte výlučně dobro národa

22.1.2014 

Papež František věnoval svou promluvu při generální audienci úvahám nad probíhajícím Týdnem modliteb za jednotu křesťanů. V návaznosti na 1. list Korinťanům, z něhož je vybráno letošní motto, zdůraznil, že sv. Pavel nechválí ani ty, kdo se zaštiťují Kristem, aby vyzdvihli svou odlišnost od ostatních. Na druhou stranu Apoštol vzdává Bohu díky za dary, které se dostaly všem vzájemně rozděleným skupinám:

Apoštolův postoj je povzbuzením pro nás a pro každou křesťanskou komunitu, abychom s radostí rozpoznávali Boží dary přítomné v jiných společenstvích. Navzdory trápení způsobenému rozdělením, které bohužel stále přetrvává, přijměme Pavlova slova jako výzvu k upřímné radosti z milostí, které Bůh udělil jiným křesťanům.

V závěru generální audience vyslovil papež František apel k probíhající mezinárodní konferenci o Sýrii:

Ve švýcarském Montreux dnes začíná Mezinárodní konference na podporu míru v Sýrii, na kterou naváží negociace, které budou probíhat od 24. ledna v Ženevě. Prosím Pána, aby se dotkl srdcí všech přítomných, aby hledali výlučně větší dobro tolik zkoušeného syrského národa a nešetřili žádného úsilí, aby bylo dosaženo okamžitého zastavení násilí a ukončení konfliktu, který způsobil již příliš mnoho utrpení. Drahému syrskému národu přeji, aby odhodlaně vykročil na cestu smíření, svornosti a rekonstrukce, do níž by se zapojili všichni občané a na níž by každý mohl objevit v druhém nikoli nepřítele či konkurenta, nýbrž bratra, kterého může přijmout a obejmout.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.