Francouzský prezident ve Vatikánu

24.1.2014 

Papež František dnes dopoledne přijal francouzského prezidenta Françoise Hollanda, který se následně sešel také s vatikánským státním sekretářem, arcibiskupem Pietrem Parolinem, a sekretářem pro vztahy se státy, arcibiskupem Dominiquem Mambertim.

Jak stojí v oficiální prohlášení vatikánského státního sekretariátu „během srdečného rozhovoru bylo poukázáno na přínos náboženství pro společné dobro.“ Obě strany vyjádřily vůli k „udržování vzájemného dialogu“ a „ke konstruktivní spolupráci ve věcech společného zájmu.“ „V souvislosti s obranou a podporou důstojnosti lidské osoby byla stručně zmíněna některá aktuální témata, jako rodina, bioetika, úcta k náboženským komunitám a péče o místa kultu,“ čteme dále v prohlášení.
Rozhovor se dotkl také některých mezinárodních otázek, jako chudoba a rozvoj, migrace a životní prostředí. Hovořilo se rovněž o konfliktech na Středním východě a v některých afrických regionech.

Připomeňme ještě, že počínaje rokem 1958 všichni nejvyšší francouzští představitelé s výjimkou Georgese Pompidou´a navštívili Vatikán. Nicolas Sarkozy dokonce dvakrát.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.