Svatý stolec na konferenci Ženeva 2

24.1.2014 

Syrskou krizi nelze vyřešit militárně. Jediným řešení je dialog – zdůraznil šéf vatikánské delegace na mezinárodní mírové konferenci Ženeva 2.

Arcibiskup Silvano Tomasi představil sérii návrhů. Poukázal především na nutnost okamžitého a bezpodmínečného složení zbraní a skoncování s dodáváním a financováním další výzbroje. Odzbrojení má doprovázet humanitární pomoc a neodkladný začátek obnovy země včetně zruinovaného hospodářství za pomoci mezinárodního společenství. Následovat musí obnova sociálního života v Sýrii, která vyžaduje dialog a smíření. Svatý stolec poukazuje na podstatnou roli náboženství v této fázi.

Vatikán zároveň zdůrazňuje, že mír v Sýrii odvisí od podpory ze strany regionálních i světových mocnářství. Úspěch mírového procesu v této zemi by se mohl stát katalizátorem pro celý region, který potřebuje takto pozitivní vzor. Arcibiskup Tomasi také zdůraznil, že je nutné zachovat různorodost syrské společnosti, která může být v současnosti vnímána jako negativní aspekt a semeniště konfliktů. Nikdo nesmí být nucen opustit Sýrii kvůli netoleranci – zdůraznil vatikánský diplomat.

Šéf vatikánské delegace na konferenci Ženeva 2 zmínil také trvalou snahu katolické církve a papeže osobně o zakončení konfliktu v Sýrii. Na závěr arcibiskup Tomasi ujistil přítomné, že různorodá syrská společnost dokáže žít pohromadě – protože tak žila v celých svých dějinách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.