Papež k situaci na Ukrajině

26.1.2014 

Na náměstí sv. Petra si dnes v poledne přišlo vyslechnout promluvu papeže Františka asi 50 tisíc lidí. Svatý otec mimo jiné řekl:

Ježíš začíná svoje poslání nejenom na okraji, ale také mezi lidmi, které by bylo možné označit za „spodní třídu“. Svoje první učedníky a budoucí apoštoly si nevolí ve školách učitelů Zákona, ale mezi obyčejnými a prostými lidmi, kteří se vážně připravují na příchod Božího království. Ježíš jde za nimi, aby je povolal tam, kde pracují, na březích jezera. Jsou to rybáři. Povolává je a oni jej ihned následují. Nechávají sítě a jdou s Ním. Jejich život se stává mimořádným a podmanivým dobrodružstvím.

Po hlavní promluvě papež věnoval pozornost různým událostem aktuálního dění. Mimo jiné připomněl dnešní Mezinárodní den malomocných a také nadcházející změnu lunárního roku, kterým se na Dálném Východě řídí národy v Číně, Vietnamu a Koreji a vyjádřil jim přání všeho dobrého do nastávajícího roku. Svatý otec se potom vyjádřil se také k situaci na Ukrajině:

Modlitbou jsem na blízku Ukrajině, zejména těm, kteří tam v těchto dnech přišli o život a jejich rodinám. Pevně doufám, že dojde ke konstruktivnímu dialogu mezi institucemi a občanskou společností, zabrání se každému násilí a v srdci všech převáží duch pokoje a hledání obecného dobra.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.