Program návštěvy patriarchy Bartoloměje I.

28.6.2004 

Na zítřejší slavnost sv. Petra a Pavla přijel do Říma patriarcha Bartoloměj I. Ekumenický patriarcha Konstantinopole bude po celou dobu svého pobytu ve Věčném městě ? ode dneška do pátku 2. července - hostem Jana Pavla II. Svatý otec jej pozval v souvislosti s letošním 40. výročím historicky prvního setkání jejich předchůdců: papeže Pavla VI. a patriarchy Atenagora I. Došlo k němu v lednu 1964 na Olivové hoře v Jeruzalémě.

Bartoloměj I. má 64 let. Řím zná z doby svých studií. Po pravoslavných teologických studiích získal licenciát a doktorát kanonického práva na Papežském orientálním institutu. Studoval také na ekumenickém institutu Světové rady církví a na mnichovské universitě. Na biskupa byl vysvěcen před 31 lety a patriarchou je už 13 let.

Do Říma přijíždí v úřadu patriarchy potřetí. Roku 1995 stál ? podobně jako nyní ? v čele pravoslavné delegace, která pravidelně přijíždí do Vatikánu uctít sv. Petra a Pavla. Podobně jako se oslav svátku sv. Ondřeje Istanbulu účastní vatikánská delegace. V lednu roku 2002 byl patriarcha v Římě a v Assisi u příležitosti dne modliteb za mír.

Zítra se patriarcha dvakrát sejde s papežem. Před polednem podepíší společnou deklaraci. Potom se odebere do vatikánských grot, ke hrobu apoštola Petra a papeže Pavla VI. V podvečer se zúčastní eucharistické slavnosti na náměstí sv. Petra. Stejně jako před devíti lety pronese spolu s Janem Pavlem II. homilii a společně také odrecitují vyznání víry a udělí závěrečné požehnání. Zpěvem doprovodí bohoslužbu známý pravoslavný sbor z Athén.

30. června má patriarcha na programu Bilaterální rozhovory, kterým bude předsedat spolu s kardinálem Kasperem. Toho dne obdrží Bartoloměj I. z rukou římského starosty, Waltra Veltroniho čestné občanství Města a večer navštíví komunitu Sant´Egidio v kostele na Tiberském ostrově, zasvěceném jeho patronovi, sv. Bartoloměji.

Ve čtvrtek patriarcha Bartoloměj zahájí pravoslavné bohoslužby v římském kostele sv. Teodora na Palatinu. Jan Pavel II. jej daroval řecko-pravoslavné komunitě, jak si přál již Pavel VI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.