Papež se zúčastní italské Charismatické konference

29.1.2014 

Papež František přislíbil svou přítomnost na italské národní Charismatické konferenci, která se bude počátkem června (1.-2.6.2014) konat na římském olympijském stadionu. Papežovu účast dnes oficiálně potvrdil státní sekretariát Svatého stolce. Vatikánský rozhlas požádal o spontánní reakci předsedu italského hnutí Charismatické obnovy, Salvatora Martineze.

”Samozřejmě prožíváme velké emoce a dojetí. Víme, že znakem tohoto pontifikátu je prostota, svoboda a jistá nepředvídatelnost. Papež František mi již čtyři dny po své zvolení řekl, že Charismatické obnově pomáhal v Argentině a účastnil se tamních setkání. Ale upřímně řečeno bych si nikdy nepomyslel, že se k nám takto otcovsky, jednoduše a velkoryse připojí. Budeme tedy jako v obrovském večeřadle pod širým nebem”.

Tématem vašeho setkání je “Misijní vycházení církve”, které papeži Františkovi tolik leží na srdci…

”Zvolili jsme jako podtitul tento výrok papeže Františka, který je charakteristický pro jeho pontifikát, protože také my potřebujeme sami ze sebe vyjít, opustit získané pozice a ještě více zpřístupnit nosnost tohoto díla duchovní obnovy. Papež říká, že obnova církve je neodkladná a že pouze misijní vycházení církve ospravedlnění krásu a dobrotu evangelia, kterých se všichni dovolávají. Naším snem je, aby se to nedělo pouze 1. nebo 2. června, ale v každodennosti křesťanů, církevních skupin a společenství.”

Svatý otec František poukazuje na radost při hlásání evangelia. Ve svých ranních homiliích vícekrát zdůraznil, že nelze hlásat bez úsměvu.

”Papež František tlumočí tuto radost svou zkušeností a svým životem, ale je to samozřejmě také radost Jana Pavla II. a Benedikta XVI. Je nutné vyzdvihnout, že evangelium je projev radosti. Žádný formalismus nebo církevní maloměšťáctví – což je definice papeže Františka – nemohou omezit vyjadřování a sdílení této radosti. Ona je stylem křesťanského života a jeho obrovským tajemstvím. Překvapuje tedy, že papež František denně různými způsoby tuto radost evangelia lidem přibližuje, ale nesmí nás překvapit jeho výzva a žádost. Křesťané už dva tisíce let vyprávějí, že radost převyšuje smutek, dobro převyšuje zlo. Ona lidská tvář víry, kterou papež František představuje, o tom svědčí a přesvědčuje také váhavce a vzdálené.”

Říká Salvatore Martinez, který svou radost z účasti papeže Františka vložil do listu všem italským příznivcům Charismatické obnovy. Dopis uvozuje citát z apoštolské exhortace Evangelii Gaudium: Jak rád bych našel slova, která by vzbudila dobu horlivější, radostné, velkorysé a smělé evangelizace, překypující láskou a plnou nakažlivého života! Vím však, že žádná motivace nebude dostatečná, pokud nebude v srdcích planout oheň Ducha. (…) Vzývám ještě jednou Ducha svatého a prosím, aby přišel obnovit církev, otřást jí a podnítit ji k odvážnému vyjití ze sebe, aby hlásala evangelium všem národům (261).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.