Změny v Papežské radě pro laiky

6.2.2014 

Zásadní reorganizací dnes prošla Papežská rada pro laiky. Tedy úřad římské kurie, který se zabývá „přínosem věřících laiků na životě a poslání církve“, jak stojí na jeho webových stránkách, a na kterém papeži záleží natolik, že by jej v budoucnu chtěl „povýšit“ na kongregaci. Papež František potvrdil dosavadní vedení rady – předsedu kard. Stanislawa Rylka (na fotce) a sekretáře mons. Josefa Clemense. Z ostatních členů a poradců ovšem zůstal na svém místě pouze jediný – milánský arcibiskup kard. Angelo Scola. Svatý otec také podstatně zeštíhlel strukturu rady pro laiky – dosavadních 48 členů a poradců nahradilo 28 nových. Papež František soudí, že se lépe pracuje v užším kruhu a také v pestřejším národnostním složení. Při jmenování nových členů rady tedy důsledně dbal na zastoupení místních církví – Evropu kromě již zmíněného kardinála Scoly budou zastupovat arcibiskupové Vídně, Mnichova a Utrechtu ( kardinálové Schönborn, Marx a Eijk, přičemž kardinálové Schönborn a Marx již doprovázejí papežovo rozhodování v komisi pro vatikánskou banku, resp. v osmičlenné kardinálské radě). Asii reprezentuje manilský arcibiskup kard. Tagle, Afriku pak nairobský arcibikup kard. Njue. Za Ameriku budou v radě zasedat arcibiskupové Philadelphie a Ria – Chaput a Tempesta, přičemž druhý jmenovaný již brzy obleče kardinálský purpur. Stejně jako jej nosí jeho brazilský krajan kard. Braz de Aviz, který jako prefekt kongregace zodpovědné za řeholní život v tomto případě zastupuje spíše římskou kurii.

Zajímavý je výběr nových laických členů Rady pro laiky. Jsou to tři ženy a tři muži – litevská socioložka a teoložka, profesorka Egle Laumenskaité, dále bývalá bojovnice v libanonské občanské válce (1975) a poté zakladatelka ženského mariánského hnutí (La Libanaise-Femme du 31 Mai) Jocelyne Khoueiry a konečně fokolarínka Geneviève Amélie Mathilde Sanze, která v Africe zastupuje mezinárodní sekretariát pro ekonomii společenství. Francouzský šarm a kreativitu do rady vnese filosof a spisovatel Fabrice Hadjadj, předseda fribourgského Institutu antropologických studií Philanthropos. Za Itálii nastupuje předseda Katolické akce Franco Miano a Yago de la Cierva, španělský komunikační expert a člen Opus Dei, který vyučuje krizovou komunikaci na papežské univerzitě Santa Croce.

Mezi třinácti najmenovanými poradci figurují biskupové z Evropy ( Santoro, Arborelius, Rey a Hegge) a jeden z Brazílie (Taveira Correa). Akademický svět zastupují profesoři kanonického práva O. Arturo Cattaneo (na benátské univerzitě) a Silvia Recchi (působí na Katolické univerzitě v kamerunském Yaoundé). V osobách svých představených a zakladatelů jsou zastoupena také některá katolická hnutí a asociace – brazilská protidrogová odvykací komunita Fazenda da Esperanca ( O. Hans Stapel), peruánské mariánské bratrstvo (Alejandra Keen von Wuthenau), salvadorský Tereziánský institut (Maite Uribe Bilbao) a francouzská komunita Emmanuel. Z rady nicméně odcházejí zakladatelé a předsedové jiných, možná známějších a početnějších katolických hnutí (Martinez za charismatickou obnovu, Arguello za Neokatechumenátní cestu, Carrón za Comunione Liberazione, Riccardi za Sant´Egidio, nebo Maria Voce za Fokoláre). Novou poradkyní Papežské rady pro laiky se stává občanska Spojených států, Marguerite A. Peeters. Je ředitelkou bruselského Institut pro dynamiku mezikulturního dialogu a autorkou pronikavých analýz nové globální etiky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.