Odpovědi na dotazníky k biskupskému synodu o rodině

8.2.2014 

Agentura SIR analyzuje odpovědi na dotazníkové šetření, které provádějí místní církve v souvislosti s říjnovým synodem o rodině. Data postupně docházejí do sekretariátu Biskupského synodu a některé místní církve je zároveň publikují na internetu. Belgičtí katolíci, shrnuje agentura SIR, očekávají od církve větší otevřenost a přijetí všech, nehledě na jejich chyby a rozdílnost. Toto hledisko se týká zejména osob s homosexuální orientací a rozvedených. Katolíci v Belgii v církvi vidí matku, cítí potřebu růst ve víře a utvářet živá společenství. Rovněž upozorňují na zásadní úlohu ženy v církvi, neboť právě žena předává víru dětem a doprovází je na této cestě.

Také v Lucembursku vyplnili dotazníky lidé, kteří se cítí k církvi vázaní a ztotožňují se s ní, uvádí místní církev. Navzdory tomu poukazují na rostoucí propast mezi církevním učením a jeho přijetím, resp. účinkem na členy církve. Odpovědi shromážděné v Lucembursku potvrzují úctu k rodině, ale míní, že na problematické rodinné situace církev neposkytuje odpověď, podle které by se dalo žít. Z odpovědí vyplývá stav utrpení, který působí vyloučení od svátostí, zejména svátosti smíření. -Vůči homosexuálním svazkům lucemburští katolíci nezaujímají jasnou pozici. Vyzývají však k přijetí skutečnosti takové, jaká je, a k milosrdenství.

Obdobně popisuje dokument Německé biskupské konference vzdálenost mezi církví a mezi míněním svých věřících ohledně předmanželského soužití, kontroly porodnosti a antikoncepce. Vyloučení rozvedených katolíků žijících v druhém svazku od svátostí je považováno za neospravedlnitelnou diskriminaci a krutost. Stejně soudí švýcarští respondenti, kteří navíc z převážné většiny (60%) požadují uznání a církevní požehnání homosexuálních partnerství.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.