Papež František: Zákony k dobrému chování nestačí

16.2.2014 

Přibližně 50 tisíc věřících se za dnešního slunečného počasí před polednem shromáždilo na náměstí sv. Petra, aby si vyslechli pravidelnou promluvu papeže před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Po ní pak Petrův nástupce pozdravil přítomné poutníky a zmínil zvláště „početné věřící z České republiky, kteří doprovázeli svoje biskupy při návštěvě ad limina“. Ve své hlavní promluvě papež mimo jiné řekl:

Ježíš nepřikládá důležitost pouhé disciplinární observanci a zevnějšímu jednání. Jde ke kořeni Zákona a zaměřuje se především na úmysl, tedy na srdce člověka, ve kterém mají původ naše dobré i zlé skutky. K dobrému a čestnému chování nestačí zákonné normy, nýbrž hluboké motivace vyjadřující skrytou moudrost, Boží moudrost, kterou lze obdržet působením Ducha svatého. A my se můžeme skrze víru v Krista otevřít působení Ducha, který nás uschopňuje žít Boží lásku.
Ve světle tohoto učení vyjadřuje každé přikázání svůj plný smysl jakožto požadavek lásky a všechna se sbíhají v největším přikázání: miluj Boha celým srdcem a bližního jako sebe sama.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Svatého otce před Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.