Tisíce Iráčanů touží po normálním životě

30.6.2004 

Svatý Stolec přijal s potěšením zprávy o předání moci v Iráku do rukou tamní dočasné vlády. ?Papež se modlí, aby naděje na mír, svobodu a prosperitu Iráčanů dostaly brzy konkrétní podobu? ? čteme v telegramu zaslaném kardinálem státním sekretářem, Angelem Sodanem, Iráckému prezidentovi, Ghazí Javarovi. ?Vaše ušlechtilá země, která byla kdysi domovem Abráháma, dnes hostí bohatou rozmanitost kultů.? ? čteme dále. Svatý otec vyzývá, aby všechny náboženské skupiny budovaly společnost, které bude vlastní pravá svoboda svědomí, spravedlnost a pokojný dialog. Podobná poselství zaslal kardinál Sodano také iráckému premiérovi, Ajád Alávímu, a arcibiskup Giovanni Lajolo, sekretář pro vztahy se státy, ministru zahraničních věcí Hošiárovi Zebarímu.

Chaldejský patriarcha Iráku, Emanuel Delly v souvislosti s předáním vlády uvedl, že Iráčané dokáží spravovat svou zemi. Zároveň zdůraznil, že potřebují podporu mezinárodního společenství, OSN, a také modlitby. Vyjádřil vděčnost všem, kdo se zasloužili o předání vlády do rukou Iráčanů, a zdůraznil zejména zásluhy Jana Pavla II.

?Vrátila se naděje? ? komentoval události posledních dní latinský arcibiskup Bagdádu, Jean Benjamin Slejman. Předání vlády může podle něj vést jedině k dobrému. Největším problémem podle mons. Slejmana zůstává ozbrojená opozice. Na druhé straně ? zdůrazňuje ? je třeba vidět tisíce tichých Iráčanů, kteří touží po normálním životě a po obnově své země. ? uvedl bagdádský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.