Prezident Haiti navštívil papeže Františka

24.2.2014 

Svatý otec František dnes přijal na soukromé audienci prezidenta Republiky Haiti. Pan Michel Joseph Martelly s papežem rozmlouval o cenném přínosu katolické církve pro haitskou společnost, zejména v oblasti výchovy, zdravotnictví a charity. Obě strany vyjádřily uspokojení nad vzájemnými existujícími vztahy. Poukázaly rovněž na nutnost pokračovat v další obnově země. Jejím předpokladem je upřímný dialog mezi různými institucionálními složkami, který by zaručil smíření a obecné dobro v rámci státu i navenek.

Haitský prezident se účastnil sobotní veřejné konzistoře, při které přijal kardinálský titul biskup diecéze Les Cayes a předseda Haitské biskupské konference Chibly Langlois. První haitský kardinál v historii zastupuje jednu z nejchudších světových zemí, sužovanou přírodními katastrofami a epidemiemi. Ale také stát s převážnou, zhruba šedesátiprocentní většinou katolického obyvatelstva.

Po zemětřesení zažívá země velké problémy. Rodiny trpí ekonomickým nedostatkem, 85 procent lidí nedostává plat. Katolická církev se snaží zprostředkovat proces národního smíření a dialog mezi opozičními stranami a státními institucemi. Naše snaha má úspěch. Ačkoliv jsme dosud nedosáhli podpisu konkrétní dohody, sociální a politické napětí v posledních měsících polevilo. Doufáme, že mediace katolické církve přispěje k budoucímu podpisu dohody a její aplikaci.

Uvedl pro Vatikánský rozhlas mons. Chibly Langlois, který se ve svých 56 letech stává druhým nejmladším členem kardinálského sboru. O svém jmenování se dozvěděl právě v den čtvrtého smutného výročí haitského zemětřesení, které si vyžádalo 250 tisíc obětí. Byli mezi nimi také mons. Serge Miot, arcibiskup hlavního města Port-au-Prince, a stovka kněží a seminaristů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.