Setkání Rady synodu o rodině

25.2.2014 

Odpovědi na papežovu anketu o rodině jsou vyhodnocovány a budou včleněny do pracovního dokumentu Synodu. Věnuje se tomu mimo jiné setkání Rady Biskupského synodu, které bylo včera zahájeno ve Vatikánu. Práce nad synodním dokumentem potrvají zhruba dva měsíce.
„Františkova anketa se setkala s velkou odezvou. Svědčí to o tom, že zapojení všech členů církve a vyjití na periferie bylo nutné.“ zdůrazňuje sekretář Synodu, kardinál Lorenzo Baldisseri. Odpovědi zaslalo do Vatikánu asi 80% episkopátů z celého světa. Kromě toho přišlo také 700 odpovědí různých skupin, komunit i jednotlivců. Kardinál Baldisseri poznamenává, že zaslané odpovědi mluví o naléhavé nutnosti uvědomit si reálnou situaci dnešních lidí a obnovit pastorační dialog s těmi, kteří se z různých důvodů církvi vzdálili či z ní odešli. „V odpovědích lze zahlédnout mnoho utrpení – dodává sekretář Synodu. - Týká se to zvláště těch, kdo se cítí vyloučeni z církve nebo opuštěni, protože se ocitli v životní situaci, která není shodná s její doktrínou a disciplínou.“
K takovým situacím dochází na celém světě a bez ohledu na kulturní kontexty se dochází k podobným závěrům. Kardinál Baldisseri poznamenává, že svolání Synodu na téma rodiny mnoha lidem vrátilo naději.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.