Kalendář papežských bohoslužeb v březnu a v dubnu

1.3.2014 

Svatý stolec zveřejnil papežský kalendář liturgických slavností pro příští dva měsíce.

Na Popeleční středu 5. března, zahájí papež František postní dobu v bazilice sv. Sabiny na Aventinu. Procesí vedené papežem vyjde od baziliky sv. Anselma v 16.30, vlastní mše svatá začne o půl hodiny později u sv. Sabiny.
Na první neděli postní, 9. března, odjede Svatý otec do Aricci nedaleko Castelgandolfa, kde budou do pátku 14. března probíhat duchovní cvičení pro římskou kurii.
V neděli 16. března navštíví papež František římskou farnost Santa Maria dell´Orazione.
V pátek 28. března v 17 hodin zahájí ve Vatikánské bazlice kající liturgii.
Na neděli 6. dubna plánuje Svatý otec další odpolední návštěvu v prozatím nespecifikované římské farnosti.

Na Květnou neděli, 13. dubna, bude papež sloužit slavnostní liturgii na Svatopetrském náměstí. Procesí s palmovými ratolestmi začne v 9.30.
Na Zelený čtvrtek dopoledne bude Petrův nástupce předsedat liturgii svěcení olejů od 9.30 ve Vatikánské bazlice, zatímco odpolední liturgii In Coena Domini, chce sloužit podobně jako dříve v Buenos Aires a v loňském roce v Římě. Detaily bohoslužby zatím nebyly zveřejněny. Jisté je, že nepůjde o velkou veřejnou slavnost ve Svatopetrské bazilice a Prefektura papežského domu nebude vydávat vstupenky na tuto papežskou mši.
Velký pátek, 18. dubna, proběhne jako obvykle: tedy velkopáteční obřady v Bazilice sv. Petra a od 21.15 křížová cesta v Koloseu.
Velikonoční vigílie na Bílou sobotu začne ve 20.30.
Na velikonoční neděli, 20. dubna, začne papežská liturgie v 10.15 na Svatopetrském náměstí. V poledne pak udělí Svatý otec z centrální loggie Vatikánské baziliky požehnání „Urbi et Orbi“.

27. dubna, na neděli Božího milosrdenství, bude papež František na Náměstí sv. Petra předsedat kanonizační mši svaté, při níž zapíše mezi světce blahoslavené papeže Jana XXIII. a Jana Pavla II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.