Lidé se nejvíc obávají provokací

3.3.2014 

Na Krymu obsazeném ruskou armádou trvá napjatá politická situace. Církev opakovaně vybízí k zahájení mírových rozhovorů a k modlitbě za jejich zdar. „Chceme pouze vybízet k dialogu a ubezpečit, že pouze tak lze situaci vyřešit,“ říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas pomocný biskup oděsko-simferopolské diecéze, Jacek Pyl OMI. Jak dodává, lidé se nejvíc obávají provokací:

„Situace na Krymu je velmi napjatá a nevíme, na jakou stranu se obrátí. My ale – jako katolická církev – víme, že jedinou zbraní, kterou máme k dispozici, je duchovní podpora. Všichni, kdo pracujeme v této oblasti, cítíme, je třeba zázraku, abychom se nedali vyprovokovat provokatéry z venku. Lidé, kteří obývají tuto oblast, žili dlouho v pokoji. Jsou to Rusové, Poláci, Tataři, Karaimové (vyznavači karaitské formy judaismu, pozn. překl.), lidé polského, českého, německého a arménského původu. Dlouhá léta žili ve shodě a chtějí tak žít nadále. Jediným ostnem, který může způsobit zmatek, je provokace zvenčí. Proto prosíme Boha, aby nedošlo k válce a potyčkám. Prolitá krev nepřináší zemi požehnání. Víme to z příběhu Kaina a Ábela. Proto je potřeba mnoho trpělivosti, zachování pokoje, rovnováhy, aby provokace neměly úspěch. Všechny, kdo mě poslouchají, ve jménu katolické církve na Krymu velice prosím o silnou duchovní podporu, o modlitbu a půst“

- říká biskup Pyl. V reakci na včerejší papežův apel dodává:

“Papež se nestaví na jednu či druhou stranu, nýbrž apeluje na všechny, na všechny národy, žijící na Krymu a na Ukrajině. Vybízí, aby v pokoji došly k dohodě a neohrožovaly životy nevinných lidí. Každý konflikt totiž zachází s lidmi egoisticky. Někteří na něm dokonce vydělávají. Neklid je veliký a může přijít válka. Mobilizace už je v běhu. O to potřebnější jsou takové apely, aby nedoško k provokacím a ozbrojeným zásahům. Ještě jednou všechny prosím o duchovní podporu, o modlitbu, aby Pán Bůh udělal zázrak a nedopustil další krveprolití. Stačí oběti, které byly na Majdaně. Modleme se, aby se konflikt vyřešil nekrvavým způsobem.”

- vyzývá pomocný biskup oděsko-simferopolské diecéze, Jacek Pyl OMI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.